Löydä lähin suoramyyntitila!

Etsi alueesi suoramyynti- ja itsepoimintatilat näppärästi hakutoimintomme kautta.

Hae tiloja

Liity jäseneksi!

Jäseneksi voit liittyä täyttämällä lomakkeen alla olevasta painikkeesta tai soittamalla liiton toimistoon numeroon 040 553 1236.

Tervetuloa mukaan!

Liity jäseneksi
Laji-info

Karhunvadelman suosio kasvanut

Vadelman tavoin karhunvadelma kuuluu ruusukasvien heimoon ja sen marja on kerrannainen luumarja. Karhunvadelmaa on viljely maailmalla jo hyvin pitkään, mutta Somessa sitä viljellään vasta muutamilla tiloilla Samoin marjana karhunvadelma on hieman vieras suomalaisille kuluttajille.

Karhunvadelmalla on kaksivuotiset versot aivan kuten vadelmalla; sato muodostuu vasta toisena vuonna. Karhunvadelma on köynnöstävä vadelma, joten se tarvitsee tuennan rennoille versoilleen. Kasvutavaltaan karhunvadelmasta on jäykkä- ja puoliköynnästäviä sekä köynnöstäviä tyyppejä.

Marjat vaativat runsaasti lämpöä kypsyäkseen ja tästä syystä marjaa viljellään erityisesti kasvutunneleissa. Karhunvadelman talvehtiminen on ollut haasteellista ja osa lajikkeista ei talvehdi Suomessa ollenkaan. Onneksi jalostuksella on saatu edistettyä karhunvadelman talvehtimista. Myös viljelytekniikan kehittämisellä on saatu lisää varmuutta sadon onnistumiseen. Onnistunut pölytys on karhunvadelmalle, kuten monelle muullekin marjalle tärkeää sadon kannalta.

Jopa 10 g painavat karhunvadelman marjat sisältävät runsaasti antioksidantteja, vitamiineja, kuten B3-, K- ja E-vitamiinia, kuituja, karotenoideja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Marjan tumma väri onkin peräisin antosyaaneista, joilla on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kaiken lisäksi karhunvadelma on hyvin kevyttä syötävää, joten karhunvadelmia voi napostella hyvillä mielin. Hyvien terveysvaikutuksien ansiosta karhunvadelman kulutus on lisääntynyt selvästi muualla Euroopassa.

Mehevä, kookas marja on aromikas ja raikas. Hieman raakana karhunvadelman maku voi olla kirpeä, mutta täysin kypsät marjat ovat maukkaita. Karhunvadelmien poiminta onkin tarkkaa työtä, sillä marja tummuu aikaisessa vaiheessa, mutta pehmenee makeaksi vähitellen. Koska karhunvadelma ei kestä pitkää säilytystä, onkin marjat syytä käyttää pian tai pakastaa.

Karhunvadelmia myyvien tilojen tiedot löytyvät kätevästi suoramyyntikartasta. Myös kauppojen tuoreosastoilta ja toreilla on myynnissä karhunvadelmaa. Karhunvadelmat sopivat erinomaisesti jogurtin tai rahkan sekaan, jolloin saa välipalasta raikkaan ja maukkaan makuisen. Lisäksi karhunvadelma on näyttävä leivonnaisten koristelussa. Karhunvadelmista tehty hillo on sen sijaan oiva makupari liharuokien kylkeen. Näyttävän ja värikkään juustolautasen saa, kun asettelee juustojen makupariksi myös karhunvadelmia.

Suomessa viljeltäviä lajikkeita


Loch Ness

Puoliköynnöstävä lajike, jonka marjat ovat erityisen suuria (jopa 10 g) ja hyvän makuisia. Melko aikainen lajike, jonka sato kypsyy tunneleissä heinä-elokuun vaihteesta alkaen. Vaikea talvettaa Suomessa, joten soveltuu parhaiten tunneliviljelyyn. Piikittömät tai vähäpiikkiset versot.

Thornless Evergreen

Myöhäinen, sadonkorjuu alkaa tunnelissa elo-syyskuun vaihteessa. Versot ovat nimensä mukaisesti piikittömiä, mutta vanhetessaan saattaa tehdä myös piikikkäitä versoja. Satoisa lajike, jonka marjat ovat keskikokoisia, noin 5-6 g painoisia. Voimakaskasvuinen, versokasvu keskimäärin 4 –6 m, pisimmillään 8 m.

Siperialainen

Venäjältä löydetty karhunvadelman kanta, joka on erittäin talvenkestävä. Versot ovat hyvin piikikkäitä. Marjat ovat pienehköjä, ja kypsyvät myöhään, vasta elo-syyskuun vaihteessa. Rentoversoinen, hillittykasvuinen, vuosikasvu 1,5 –3 m. Menestymisvyöhykkeet I-IV (V).

Sonja

’Sonja’ on yksi siperialaisen karhunvadelman muodoista. Hyvin talvenkestävä lajike, jonka versot ovat piikikkäät. Marjat kypsyvät elokuun alussa, marjat pienehköjä. Rentoversoinen, hillittykasvuinen, vuosikasvu 1 –2,5 m. Menestymisvyöhykkeet I-III (IV).