Löydä lähin suoramyyntitila!

Etsi alueesi suoramyynti- ja itsepoimintatilat näppärästi hakutoimintomme kautta.

Hae tiloja

Liity jäseneksi!

Jäseneksi voit liittyä täyttämällä lomakkeen alla olevasta painikkeesta tai soittamalla liiton toimistoon numeroon 040 553 1236.

Tervetuloa mukaan!

Liity jäseneksi
Laji-info

Pensasmustikan marjat ovat metsämustikkaa kookkaampia, makeampia ja kiinteämpiä

Pensasmustikka on Amerikasta kotoisin oleva, metsämustikan sukulainen. Sen marjat ovat metsämustikkaa kookkaampia, makeampia ja kiinteämpiä. Pensasmustikka on myös erittäin terveellinen marja, sillä se sisältää runsaasti polyfenoleja, C- ja E-vitamiinia, sekä monia hivenaineita. Pensasmustikka nimensä mukaan kasvaa pensaana, mutta pensaan koko vaihtelee lajikkeen mukaan matalista jopa 1,5 m korkeaksi. Pensasmustikan marjan väri on vain kuoressa, joten se ei värjää metsämustikan tapaan.

Pensasmustikan viljelyn on lisääntynyt Suomessa viimeisten vuosien aikana kasvaneen kysynnän ansiosta. Kasvupaikaltaan pensasmustikka viihtyy aurinkoisella paikalla happamassa maassa. Pintajuurisena kasvina se hyötyy kastelusta kuivina jaksoina. Pensasmustikka hyötyy ristipölytyksestä, joten kahta tai useampaa eri lajiketta suositellaan kasvatettavaksi lähekkäin. Suomessa viljelyssä on lähinnä pensasmustikkalajikkeista ’North Blue’ ja ’North Country’, sekä ’Aino’ ja ’Alvar’.

Pensasmustikka kukkii alkukesästä ja marjat kypsyvät loppukesällä. Suomalaisilla tiloilla sato kerätään käsin. Pensasmustikat kypsyvät eriaikaisesti, joten keruukertoja kertyy useampi. Pensasmustikan marjat poimitaan vasta täysin kypsinä, jolloin laatu ja maku ovat parhaimmillaan.

Pensasmustikat säilyvät hyvin ja ne kestävät myös kuljetusta. Laadukkaan marjan säilytysaika voi olla yli viikon. Pensasmustikka soveltuu hyvin myös pakastukseen, sillä marjat ovat sulatuksenkin jälkeen makeita ja napakoita.

Suomessa viljeltäviä lajikkeita


Aino

Kotimainen lajike. Kasvaa melko vankaksi, puolikorkeaksi pensaaksi, jonka versojen muodostus on runsasta. Täysikokoinen pensas on noin 80-90 cm. Aino on kestävä ja satoisa lajike, jonka sato kypsyy elokuun alussa noin 2-3 viikon aikana. Marjat ovat makeita, mietoja ja suurehkoja. Menestymisvyöhykkeet I-IV (V).

Alvar

Kotimainen lajike, joka laskettiin markkinoille samaan aikaan ’Aino’-lajikkeen kanssa. Kasvaa noin metrin korkuiseksi ja yhtä leveäksi. Marjat ovat suurehkoja ja makeita. Sato kypsyy noin viikkoa aikaisemmin kuin ’Aino’-lajikkeella. Menestymisvyöhykkeet I-IV (V).

Arto

Kotimainen lajike, joka on laskettu markkinoille muutamaa vuotta myöhemmin kuin ’Aino’ ja ’Alvar’. ’Arto’ on pystykasvuinen ja jäykkäoksainen pensas, joka voi kasvaa yli metrin korkuiseksi.  Marjat suuria, makeita ja aromikkaita. Sato kypsyy noin viikon myöhemmin kuin ’Aino’-lajikkeella. Talvenkestävyys on välttävä. Menestymisvyöhykkeet I-IV(V).

North Blue

Yhdysvaltalainen lajike. Hidaskasvuinen ja keskikokoinen pensas, joka kasvaa noin 60-80 cm korkuiseksi. Marjat kypsyvät melko aikaisin, mutta satokausi on pitkä. Sato on erittäin runsas. Marjat ovat suuria ja aromikkaita. Menestymisvyöhykkeet I-III (IV).

North Country

Yhdysvaltalainen lajike. Matalakasvuinen ja pyöreäkasvuinen pensas, joka kasvaa noin 60 cm korkeaksi. Marjat ovat pienehköjä, makeita ja mietoja. Marjat kypsyvät melko aikaisin ja tasaisesti. Soveltuu hyvin pölyttäjälajikkeeksi. Menestymisvyöhykkeet I-III (IV).

Bluecrop

Yhdysvaltalainen lajike. Kasvaa noin metrin korkuiseksi. Keskiaikainen lajike, jonka satokausi on pitkä. Marjat ovat suurehkoja ja aromikkaita. Menestymisvyöhykkeet I-IV (V).