Löydä lähin suoramyyntitila!

Etsi alueesi suoramyynti- ja itsepoimintatilat näppärästi hakutoimintomme kautta.

Hae tiloja

Liity jäseneksi!

Jäseneksi voit liittyä täyttämällä lomakkeen alla olevasta painikkeesta tai soittamalla liiton toimistoon numeroon 040 553 1236.

Tervetuloa mukaan!

Liity jäseneksi
Laji-info

Vadelma on aromiltaan erittäin arvostettu marja

Vadelma on aromiltaan erittäin arvostettu marja. Vadelmat soveltuvat erityisen hyvin tuoreeltaan nautittaviksi.

Vadelma kuuluu ruusukasvien heimoon ja sen marja on kerrannainen luumarja. Sitä on viljelty 1500-luvulta lähtien. Vadelman viljely on alkanut kestävistä luonnonvadelmista, joita käytetään vieläkin hyväksi jalostuksessa, mm. niiden erinomaisen aromin vuoksi. Suomessa viljeltäviä lajikkeita ovat mm. erittäin satoisa ja kirkkaan punaisia marjoja tuottava ‘Glen Ample’, pyöreä, tummanpunamarjainen ‘Muskoka’, kartiomainen ja kirkkaanpunamarjainen ’Ottawa’ sekä suomalainen ja hyvänmakuinen lajike ‘Maurin Makea’. Myös keltaista vadelmaa viljellään.

Ravintoarvoiltaan vadelmassa on vähän energiaa, mutta runsaasti magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja mangaania. Vadelmassa on myös enemmän folaattia, kuin muissa marjoissa. Folaatin puute on yksi yleisimmistä suomalaisten ravinnepuutteista. Vadelmassa on erittäin runsaasti vatsan hyvinvoinnille tärkeää ravintokuitua (3,9 g / 100 grammassa vadelmaa).

Vadelmaa viljellään Suomessa noin 350 hehtaarin pinta-alalla. Kasvukautta pidentävissä kasvutunneleissa viljellään vadelmaa nykyisin jo 38 hehtaarin alalla ja arvioiden mukaan lähes kolme neljäsosaa kotimaisesta vadelmasadosta tuotetaan kasvutunneleissa. Vadelma kasvattaa vuosittain kasvuversoja, jotka kukkivat ja tuottavat satoa vasta talvehdittuaan yhden talven. Talvehtineita, satoa tuottavia versoja kutsutaan satoversoiksi. Kun satoversot ovat tuottaneet sadon ne kuolevat, ja seuraavan vuoden sato saadaan kesän aikana kasvaneista kasvuversoista.

Jotta marjojen maku ja ulkonäkö säilyisivät erinomaisina poiminnasta kuluttajalle, tuoremarjana myytävät vadelmat poimitaan tilalla suoraan myyntirasioihin. Vadelmat kannattaa jatkokäsitellä (pakastaa, mehustaa, tehdä hilloa jne.) nopeasti oston tai poiminnan jälkeen. Vadelmaa sopii hyvin yhdistettäväksi muiden marjojen kanssa. Mustikan kanssa siitä syntyy makeaa kuningatarhilloa ja mehuihin jo pienikin määrä vadelmaa antaa oman hyvän maun. Tuoreena vadelma säilytetään jääkaapissa +2 – +5 asteessa, mahdollisimman lyhyen aikaa.

Suomessa viljeltäviä lajikkeita


Ottawa

Kanadalainen, vuonna 1943 viljelyyn laskettu lajike. Marjat ovat kirkkaan punaisia, kekomaisia, keskikokoisia. Maku hapahko, aromi mieto. marjat irtoavat helposti kannastaan. ’Ottawa’ tuottaa kohtuullisesti versoja.

Muskoka

Kanadalainen, vuonna 1950 viljelyyn laskettu lajike. Marjat ovat syvän punaisia, kirkkaita, pyöreähköjä. Marjat ovat kiinteitä ja melko aromikkaita. ’Muskoka’ tuottaa runsaasti versoja.

Glen Ample

Huippusatoisa vadelmalajike ja marjat ovat kooltaan lähes kaksinkertaisia muihin lajikkeisiin verrattuna. Marjat kirkkaanpunaisia, kiinteitä ja hyvänmakuisia, sato kypsyy heinä-elokuussa. Versot lähes piikittömät ja pystykasvuiset, poiminta on helppoa. Avomaalla lajike saa helposti talvivaurioita, mutta tunneliviljelyssä erittäin suosittu lajike.

Maurin Makea

Kotimainen, viljeltyjen vadelmien ja luonnonvadelman vapaapölytyksestä syntynyt jälkeläinen. Marjat ovat keskikokoisia, hyvänmakuisia ja irtoavat helposti kannasta. Pensasmaisen kasvutapansa ansiosta ’Maurin Makeaa’ voidaan viljellä jopa ilman tuentaa.

Jenkka

MTT/Piikkiön 2000-luvun alussa viljelyyn laskema lajike. Marjat ovat pyöreitä, kiinteitä ja kiiltävän punaisia, muistuttavat ’Muskokan’ marjoja. ’Jenkka’ tuottaa runsaasti ohuita, rentoja versoja.

Tulameen

Tulameen on kanadalainen suurimarjainen ja satoisa lajike. Sen ovat muodoltaan pitkän kartiomaisia, väriltään kirkkaanpunaisia ja maultaan makean raikkaita. Marjojen kauppakestävyys on erityisen hyvä. Tulameen-lajiketta viljellään kasvutunneleissa.

Vajolet

Melko uusi italialainen lajike, joka on tuottoisa ja voimakaskasvuinen. Marjat kasvavat näkyvästi ja ovat helppoja poimia. Marjat ovat makean aromikkaita, suuria, kartiomaisia ja kirkkaanpunaisia. Kauppakestävyydeltään melko hyvä. Vajolet-lajiketta viljellään kasvutunneleissa.

Polka

Puolalainen syysvadelmalajike. Lajike on voimakaskasvuinen ja muodostaa marjoja sekä ensimmäisen että toisen vuoden versoihin. Sato valmistuu kasvukauden säistä ja kasvupaikasta riippuen syys-lokakuussa. Lajiketta viljellään pääasiassa kasvutunneleissa, sillä avomaalla sato ei välttämättä ehdi valmistua ennen talven tuloa. Marjat ovat suurikokoisia, maukkaita ja tummanpunaisia.