Löydä lähin suoramyyntitila!

Etsi alueesi suoramyynti- ja itsepoimintatilat näppärästi hakutoimintomme kautta.

Hae tiloja

Liity jäseneksi!

Jäseneksi voit liittyä täyttämällä lomakkeen alla olevasta painikkeesta tai soittamalla liiton toimistoon numeroon 040 553 1236.

Tervetuloa mukaan!

Liity jäseneksi
Laji-info

Saskatoonissa maistuu mustikka, kirsikka ja manteli

Saskatoon eli marjatuomipihlaja on kotoisin alun perin Kanadan preerioilta ja niinpä nykyiset lajikkeetkin ovat Pohjois-Amerikkalaisista luonnonkannoista. Saskatoon onkin saanut nimensä kanadalaisen kaupungin mukaan.

Saskatoonin suuret, halkaisijaltaan 14–17 millimetrin kokoiset marjat ovat tummansiniä tai mustia ja ne kasvavat tertuissa. Joidenkin lajikkeiden marjat ovat myös vahapintaisia. Kukka on miedontuoksuinen ja muistuttaa tuomen kukkaa.

Marjojen ulkonäkö ja maku muistuttavat mustikkaa, mutta kuitenkin maussa on eroa, sillä marjan suuret siemenet vivahtavat mantelin tai kirsikan aromeiksi. Marjat ovat makeita ja vähähappoisia. Saskatoonia voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla, mutta se sopii myös erinomaisesti tuorekäyttöön. Myös leivonnassa saskatoon sopii moneen esimerkiksi mustikan tai mustaherukan tilalle. Saskatoon hillo on myös erinomainen lisuke liharuoan kanssa.

Saskatoon on varsin terveellinen marja. Se sisältää runsaasti fenolihappoja, flavonoideja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B5, B6, C, E). Lisäksi saskatoonissa on paljon terveellisiä rasvoja, kivennäisaineita ja kuituja.

Saskatoonin viljelyalaa ei ole tilastoituna johtuen tuotannon pienuudesta. Saskatoonin viljely on alkanut Suomessa jo 90-luvulla, mutta yrittäjiä on arvion mukaan Suomessa enintään kymmeniä. Näiden viljelijöiden joukossa on myös saskatoonin viljelyyn erikoistuneita viljelijöitä, jotka viljelevät saskatoonia päätuotteenaan.

Saskatoon kasvaa keskimäärin 1,5–3 metrin korkuiseksi ja on pystykasvuinen tai pensastava. Kukinnan jälkeen marjasadon kypsyminen kestää noin kaksi kuukautta ja satoa on poimittavissa 2–3 viikon ajan. Saskatoonin marjat ovat kiinteitä ja ne irtoavat helposti tertuista, minkä vuoksi saskatoonin käsin poiminta on sujuvaa. Suomessa marjat poimitaan pääosin käsin, mutta korjuukoneitakin on olemassa. Viljelmä tuottaa satoa noin 3–4 vuoden päästä istutuksesta. Kasvupaikaksi saskatoonille suositellaan aurinkoista loivaa rinnettä, jotta vesi ei seisoisi kasvupaikalla. Hikevät maalajit, kuten multavat hieta- ja moreenimaat soveltuvat viljelyyn parhaiten. Tämän jälkeen hyvin hoidetut saskatoonit voivat tuottaa satoa kymmeniä vuosia.

Suomessa viljeltäviä lajikkeita


Northline

Lajike on kasvultaan erittäin tasainen ja ripeä. Pystykasvuisen pensaan hoitotoimet sujuvat erinomaisesti. ’Northline’ on runsassatoinen lajike. Marjatertut kypsyvät pystyihin oksiin ja korkeaksi kasvaviin pensaisiin. Marjat irtoavat tertuista helposti. Menestymisvyöhykkeet I-VI.

Smoky

Hyvin runsassatoinen lajike. Miedon raikkaat, makeat, tummansiniset marjat ovat melko pieniä. ’Smoky’ ei ole yhtä pystykasvuinen kuin ’Northline’, vaan se on kasvutavaltaan enemmän pensasmainen. Menestymisvyöhykkeet I-VI (VII).