Karhunvadelmien satokausi on alkanut. Jopa 10 g painavat marjat sisältävät runsaasti antioksidantteja, vitamiineja, kuten B3-, K- ja E-vitamiinia, kuituja, karotenoideja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Marjan tumma väri onkin peräisin antosyaaneista, joilla on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kaiken lisäksi karhunvadelma on hyvin kevyttä syötävää, joten karhunvadelmia voi napostella hyvillä mielin.

Mehevä, kookas marja on aromikas ja raikas. Hieman raakana karhunvadelman maku voi olla kirpeä, mutta kypsät marjat ovat maukkaita. Karhunvadelmien poiminta onkin tarkkaa työtä, sillä marja tummuu aikaisessa vaiheessa, mutta pehmenee makeaksi vähitellen. Koska karhunvadelma ei kestä pitkää säilytystä, onkin marjat syytä käyttää pian tai pakastaa.

Karhunvadelmia myyvien tilojen tiedot löytyvät kätevästi suoramyyntikartasta. Myös kauppojen tuoreosastoilta ja toreilla on myynnissä karhunvadelmaa. Karhunvadelmat sopivat erinomaisesti jogurtin tai rahkan sekaan, jolloin saa välipalasta raikkaan ja maukkaan makuisen. Lisäksi karhunvadelma on näyttävä leivonnaisten koristelussa. Karhunvadelmista tehty hillo on sen sijaan oiva makupari liharuokien kylkeen. Näyttävän ja värikkään juustolautasen saa, kun asettelee juustojen makupariksi myös karhunvadelmia.

Karhunvadelman viljely

Karhunvadelmaa viljellään muutamilla tiloilla Suomessa. Marjat vaativat runsaasti lämpöä kypsyäkseen ja tästä syystä marjaa viljellään myös tunneleissa. Karhunvadelman talvehtiminen on ollut haasteellista ja osa lajikkeista ei talvehdi Suomessa ollenkaan. Onneksi jalostuksella on saatu edistettyä karhunvadelman talvehtimista. Myös viljelytekniikan kehittämisellä on saatu lisää varmuutta sadon onnistumiseen. Karhunvadelmia viljellään sekä avomaalla, että tunneleissa.

Jalostuksen myötä karhunvadelman maku on kehittynyt aromikkaaksi. Lisäksi myös viljelyominaisuuksia on kehitetty. Pensaat ovat vähäpiikkisempiä poiminnan helpottamiseksi ja toisaalta myös marjasadon määrää ja laatua on pyritty edistämään. Onnistunut pölytys on karhunvadelmalle, kuten monelle muullekin marjalle tärkeää sadon kannalta. Tästä syystä viljelijät hankkivatkin viljelyksilleen pölyttäjiä mehiläistarhaajilta ja muilta pölytyspalveluita tarjoavilta yrityksiltä.

Lue lisää pölyttäjistä puutarhoilla