Omenakauden starttaa kesäomenat, joiden herkuttelu on nyt ajankohtaista. Kotimaisia omenoita on jo saatavilla kaupoissa ja toreilla. Suoramyyntikartalta löytyvät lisäksi maatilat, jotka myyvät omenoita suoraan tiloilta. Kartan tiedoissa on tilojen yhteystiedot ja linkit nettisivuille. Puutarhojen sivuilla pääsee vaivattomasti kurkkaamaan, mitä puutarhoilla tapahtuu juuri nyt.

Omenatiloja on muun muassa Pohjanmaalla, Savossa, Pirkanmaalla, Hämeessä, Savossa, Karjalassa ja Kainuussa. Kuitenkin keskeiset omenantuotanto alueet ovat Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla, joissa tuotetaan yli 40 % suomalaisista omenoista. Perinteisen omenakunta Lohjan ympäristössä on useita omenatiloja. Omenaa viljeltiin 672 hehtaarin alalla vuonna 2021. Luomuomenaa tuotetaan viidenneksellä koko tuotantoalasta.

Ensin myyntiin saapuvat kesäomenat, sitten syysomenat ja lopulta myös talviomenat, jotka yleensä varastoidaan lyhyesti ennen myyntiä. Kesäomenalajikkeita ovat mm. Pirja, Geneva early ja Julyred. Omenoiden makua voi kuvailla pehmeäksi, happameksi, makeaksi, kirpeäksi ja aromikkaaksi. Toisaalta niiden hedelmäliha voi olla kermanväristä, vaaleanpunavivahteista, kellertävää tai vihertävää ja koostumus voi olla kaikkea rapean, mehukkaan ja pehmeän väliltä. Lajike, kasvuolosuhteet, maaperä ja ravinteiden sekä vedensaanti vaikuttavat omenan kokoon, makuun ja koostumukseen.

Omena on helppo välipala ja se mahtuu pieneenkin laukkuun mukaan otettavaksi. Omenan kuorissa on myös hyödyllisiä ravintoaineita, kuten kuituja, joten omena kannattaa syödä kuorineen. Kuitujen lisäksi omena sisältää C, B ja E-vitamiinia. Lisäksi omenien sokeripitoisuus on vähäinen, erityisesti happamissa lajikkeissa, jolloin omena sopii hyvin myös vähäsokeriseen ruokavalioon.

Omenapiirakka on taivaallista. Leivontablogeja ja -sivustoja selaamalla suosikkiresepti löytyy varmasti. Piirakkaan saa karamellisoituneen maun, kun taikinaa höystää mantelijauhoilla. Mausteiksi sopii kaneli, kardemumma, vanilja. Täytteen voi tehdä joko pelkistä omenoista tai sitten omenat voi hukuttaa rahkaseoksen tai kermaviilipohjaisen täytteen sekaan ja lopulta kuorruttaa taikinamuruilla. Variaatioita on monia. Aromikkaan omenapiirakan saa, kun piirakkaan käyttää kirpeitä omenoita ja makeat säästää syötäväksi sellaisenaan.

Omena on kuitenkin todella monikäyttöinen, joten ei kannata tyytyä pelkän piirakan leipomiseen. Omena on virkistävä lisä salaattiin paloina tai raasteena. Omena on mainio makukumppani kanan kanssa, joten arkiruokaan saa helposti vaihtelua, kun tekeekin kana-omenapastaa tai broileri-omenakastiketta. Voimakkaiden makujen ystävä laittanee sekaan vielä muutaman palasen sinihomejuustoa. Mutta sopii omena jogurttiin ja aamupuuroonkin. Entä omenapullat? Ne vasta maistuvia ovatkin!