Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat syömään marjoja joka päivä. Marjoissa on erittäin vähän energiaa, mutta paljon terveyttä edistäviä ainesosia, kuten kuituja, vitamiineja, hivenaineita sekä fenolisia yhdisteitä. Ihmiselle etenkin marjojen E- ja C-vitamiinit, karotenoidit sekä fenoliset yhdisteet ovat antioksidatiivisia, eli ne ehkäisevät hapen haitallisia vaikutuksia soluille.

Marjojen antioksidantteja on tutkittu viime vuosina erittäin paljon. Marjojen fenoliyhdisteet voivat ehkäistä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, diabetesta sekä liikalihavuutta. Marjojen fenolisia yhdisteitä ovat stilbeenit, tanniinit, fanoliset hapot ja flavonoidit. Flavonoideihin kuuluvat muun muassa marjojen antosyaanit, jotka vastaavat marjojen värin muodostumisesta. Toinen tärkeä ryhmä ovat tanniinit, jotka ovat marjojen makuyhdisteitä.

Marjojen fenoliset yhdisteet ovat kasvin sekundaarimetaboliitteja, eli kasvin tuottamia aineita, jotka eivät ole välttämättömiä kasvin kasvun ja lisääntymisen kannalta. Fenolisten yhdisteiden tarkoitus kasville voi olla esimerkiksi suojautuminen epäedullisilta ympäristöoloilta, esimerkiksi liian korkealta UV-säteilyltä, kasvitaudeilta ja fysikaalisilta vaurioilta. Niiden määrä saattaa vaihdella suuresti riippuen esimerkiksi lajikkeesta ja kasvuolosuhteista.

Marjat ovat tutkitusti terveellisiä, mutta terveysväittämä puuttuu

Euroopan Elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) ei ole hyväksynyt marjoille yhtäkään terveysväittämää. Esteenä on ollut etenkin terveillä ihmisillä tehtyjen kontrolloitujen interventiotutkimuksien puute. Monet marjojen terveyshyödyt on osoitettu joko laboratorio-olosuhteissa tai sairaita ihmisiä tutkimalla. Kriteerit ovat erittäin tiukat ja tutkimusnäytön on oltava aukotonta, jotta marjoille voisi myöntää terveysväittämän. Marjojen terveysvaikutuksia tutkitaan kuitenkin erittäin aktiivisesti ja tulevaisuudessa tutkimusnäyttö voi riittää myös terveysväittämille.

Terveysväittämiä odotellessa voidaan kuitenkin suositella monipuolista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kasviksia, vihanneksia ja marjoja.

Lue lisää: Marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti kuituja