Vadelma on monivuotinen marjakasvi, jonka hedelmä koostuu yksittäisistä toisiinsa kiinnittyneistä luumarjoista. Yhdessä vadelmassa on 70 – 120 pientä marjaa. Viljellyt vadelmat on jalostettu luonnonvadelmista. Puutarhavadelmien marjat ovat jopa kolme kertaa luonnonvadelmia suurikokoisempia! Luonnonvadelmia käytetään edelleen puutarhavadelmien jalostuksessa tuomaan lajikkeisiin esimerkiksi aromia ja talvenkestävyyttä.

Avomaalla kasvavan vadelman kasvurytmi poikkeaa monista muista marjakasveista. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas, jonka juuristo on monivuotinen. Se tuottaa joka kesä kasvuversoja, jotka ovat lehteviä, mutta eivät kuki tai tuota marjoja. Syksyllä lyhenevä päivä ja viilentyvä lämpötila käynnistävät kasvuversoissa kukintojen kehityksen. Kukinnot talvehtivat vadelman silmujen suojassa ja puhkeavat seuraavana keväänä. Edellisen kesän kasvuverso muuttuu syksyn ja talven jälkeen satoa tuottavaksi versoksi. Vadelman kunnollinen kehitys vaatii pölytyksen, jonka jälkeen marjan kypsymiseen kuluu noin 30 – 35 vuorokautta. Sadon tuotettuaan verso kuolee, ja seuraavan vuoden sato muodostuu kesällä kasvaneisiin uusiin kasvuversoihin.

Vadelma viihtyy ilmavassa ja hyvärakenteisessa maassa. Kosteutta on oltava riittävästi, mutta toisaalta seisova vesi on erittäin haitallista juurille. Ravinteita vadelma vaatii melko vähän.

Kasvukautta voidaan pidentää

Vadelmaa kasvatetaan myös kasvutunneleissa, jotka ovat lämmittämättömiä muovipäällysteisiä viljelyteknisiä ratkaisuja. Kasvutunneli pidentää kasvukautta ja siksi siellä voidaan viljellä lajikkeita, jotka tuottavat satoa samana kesänä kasvaneisiin versoihin. Tunnelivadelmaa on Suomessa viljelyssä 22 hehtaaria. Avomaalla vadelmaa viljellään lähes 400 hehtaarin alalla.

Vadelman sato kypsyy yleensä heinä-elokuussa ja avomaalla sadonkorjuuaika on noin 4 viikkoa. Suurin osa vadelman viljelyn kustannuksista muodostuu käsin tehtävästä poiminnasta. Vadelmat poimitaan yleensä suoraan myyntirasiaan, sillä muutoin ohutkuorinen vadelma kolhiintuisi ja pilaantuisi herkästi. Vadelma säilyy parhaiten viileässä, ja siksi vadelma yleensä jäähdytetään tilalla ja kuljetetaan myös kuluttajalle viileänä. Oikein säilöttynä vadelma säilyy käyttökelpoisena 4 – 5 vuorokautta. Vadelma kannattaakin syödä tai säilöä mahdollisimman nopeasti.