Mansikan ulkoisia laadullisia ominaisuuksia ovat väri, muoto, koko, tuote-erän tasaisuus ja puhtaus. Sisäisiä ominaisuuksia ovat esimerkiksi maku, rakenne ja muut ravitsemukselliset ominaisuudet. Sisäiset tekijät ovat vaikeampia määrittää sillä ihmisillä on erilainen laatukäsitys esimerkiksi juuri maun takia. Toisen mielestä makealta maustuva mansikka voikin maistua erilaiselta toisen mielestä.

Viljelyn vaikutus laatuun

Viljelytoimista esimerkiksi mansikkalajike ja kasvupaikka sekä viljelytapa vaikuttavat mansikan laatuun. Jo lähtökohtaisesti eri mansikkalajikkeilla on erilaisia ominaisuuksia. Viljelytapoja ja käytäntöjä on erilaisia. Mansikan laatuun vaikuttaa myös merkittävästi tarvittavien ravinteiden saanti sekä kastelu. Kesän sääoloilla on myös suuri merkitys mansikan laatuun. Mansikoiden huuhtelu heikentää rakennetta, joten puhtaus mullasta ja hiekasta määräytyvät jo mansikoiden kehittymisen aikana.

Poiminta vaikuttaa mansikan laatuun eniten. Mansikoiden kypsyysastetta seurataan päivittäin, jotta poiminta voitaisiin ajoittaa oikeaan aikaan. Poiminnan yhteydessä liika kovakouraisuus kostautuu nopeasti heikentäen laatua. Mansikat kypsyvät samassa kasvissa eri aikaan, joten poimintakertoja tarvitaan useampi.

Poiminnan jälkeiset tapahtumat

Mansikan säilytys poiminnan jälkeen vaikuttaa paljon laatuun. Liika auringon paisteeseen jääminen heikentävät laatua. Marjojen nopea jäähdytys ja katkeamaton kylmäketju kuljetuksen ja varastoinnin aikana ovat oleellisia tekijöitä marjojen laadun kannalta. Mansikoiden säilyvyyden kannalta kuljetus myyntipaikalle pitää ottaa huomioon. Jos myyntipaikka on kauempana, mansikat saatetaan poimia hieman vaaleampina, sillä kypsänä poimittujen mansikoiden laatu kärsisi kuljetuksen aikana. Hieman vaaleampien mansikoiden poiminnan kohdalla kuitenkin maku ja koko hieman kärsivät. Poiminnan jälkeen marjoja käsitellään mahdollisimman vähän ja pakataan huolellisesti, jotta laatu pysyisi hyvänä.

Lue lisää: Mansikan viljely Suomessa