Mansikoiden itsepoiminta on useille suomalaisille tärkeä kesäperinne ja vuosittain myös monet ensikertalaiset innostuvat kokeilemaan mansikoiden poimintaa. Kokosimme muutamia neuvoja, joiden avulla pärjäät itsepoimintareissulla, olitpa sitten konkari tai ensikertalainen.

Poimiessasi marjat itse saat ilmaista hyötyliikuntaa, säästät rahaa ja pääset näkemään vilauksen marjatilan arkea. Poimimaan voi lähteä hyvin koko perheen voimin ja lapsetkin viihtyvät monesti pellolla. Löydät lähimmän marjojen itsepoimintatilan osoitteesta https://www.hmlry.fi/suoramyynti/. Suosittelemme soittamaan viljelijälle etukäteen ja varmistamaan marjojen saatavuuden ja mahdolliset muut ohjeet.

Jos poimit marjoja omaan astiaan, tulee sinun punnita astiasi ennen pellolle menoa. Keräysastian paino vähennetään lopuksi täyden astian painosta. Tilalla saat ohjeet, miltä lohkolta ja mistä rivistä marjoja saa poimia. Poimi marjoja järjestyksessä, sillä sieltä täältä poimiminen lisää turhaa hävikkiä. Kerää astioihin niin paljon marjoja kuin jaksat, käy punnitsemassa keräämäsi marjat ja maksa ostoksesi.

Jos keräät kokonaisia marjoja pakastukseen, kannattaa marjat poimia suoraan pakastusrasioihin kannattomina. Kantojen poistoon kuluu jonkin verran aikaa pellolla, mutta marjat säilyttävät muotonsa sitä paremmin, mitä vähemmän niitä käsitellään poimimisen jälkeen. Marjat on myös helppo nostaa suoraan pakastimeen kotiin tultua. Mansikat kannattaa pakastaa mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen, jotta niiden vitamiinit ja rakenne säilyisivät.

Mukaan pellolle kannattaa ottaa ainakin vesipullo ja päähine. Iloinen ja positiivinen poiminta-asenne takaa onnistuneen mansikanpoimintareissun.