Nopea käynti kauppaan ja mukaan pussilliset suomalaisia omenoita ja päärynöitä. Sitten kotiin ja pohtimaan, mitä niistä tekisi.

Omenapiirakasta on jokaisella leipurilla oma bravuurinsa, miten se kuuluu tehdä. Piirakan leipominen lähtee taikinasta. Jonkun mielestä paras taikina on rapea ja kevyt, toiset pitävät enemmän mehevästä ja paksusta taikinakerroksesta. Piirakan päälle tulevat omenat joko lohkotaan tai pilkotaan.

Seuraavaksi onkin valittavana, ripotellaanko omenoiden päälle kanelia ja sokeria vai tehdäänkö jonkinlainen rahka- tai kermaviilitäyte, jolloin piirakasta tulee entistä mehevämpää. Lopuksi piirakan päälle voi ripotella taikinamurua tai asetella taikinakuoren. Minkälaisen omenapiirakan sinä tekisit?

Päärynästä on moneksi

Entäpä päärynät? Mitä niistä voisi valmistaa? Päärynän maku on houkutteleva. Tuoreeltaan niitä voisi syödä useamman kerralla, niin maistuvia ne ovat. Päärynä sopii jälkiruokiin, leivoksiin, mutta yhtä hyvin salaatteihin ja juustolautasellekin. Nopea googlehaku paljastaa pitkän listan päärynäreseptejä. Herkulliselta kuulostavat kaikki, kuten aura saksanpähkinä päärynäsalaatti, vanilja-päärynäpiirakka ja päärynäpannari.

Päärynähillo sopii niin pannarille, kääretorttuihin kuin kakkujen täytteeksi. Päärynähillon voi maustaa vaniljalla tai sitruunalla, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on rosmariini, joka säväyttää hillon makua. Kaneli on myös hyvä vaihtoehto hillon maustamiseen.

Ei vain herkullista, myös terveellistä

Sekä omenat että päärynät sisältävät runsaasti kuitua, joka tukee ruoansulatuksen toimintaa. Erityisesti kuorissa on paljon kuituja, joten omenat ja päärynät kannattaa syödä kuorineen. Lisäksi kuoressa on LDL-kolesterolia alentavia liukenevia kuituja. Lisäksi niissä on vitamiineja, kuten A-, B1-, B2-, B6-, C-, E- ja K-vitamiinia sekä kivennäisaineista kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Omena ja päärynä kaikessa makeudessaan on herkku, jota voi huoletta syödä päivänmittaan. Suomalaiset syövät itseasiassa aivan liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan vain 14 % miehistä ja 22 % naisista syö vihanneksia, hedelmiä ja marjoja päivittäisen saantisuosituksen mukaisesti 500 g päivässä.

Lue lisää päärynän viljelystä tai omenan matkasta pellolta pöytään