Saskatoonin viljely on alkanut Suomessa vuonna 1995. Saskatoon eli marjatuomipihlaja on kotoisin alun perin Kanadan preerioilta ja niinpä nykyiset lajikkeetkin ovat Pohjois-Amerikkalaisista luonnonkannoista. Saskatoon onkin saanut nimensä kanadalaisen kaupungin mukaan.

Saskatoon kuuluu tuomipihlajien sukuun. Sen suuret, halkaisijaltaan 14–17 millimetrin kokoiset marjat ovat tummansiniä tai mustia ja ne kasvavat tertuissa. Joidenkin lajikkeiden marjat ovat myös vahapintaisia. Kukka on miedontuoksuinen ja muistuttaa tuomen kukkaa.

Vinkkejä supermarja saskatoonin käyttöön

Marjojen ulkonäkö ja maku muistuttavat mustikkaa, mutta kuitenkin maussa on eroa, sillä marjan suuret siemenet vivahtavat mantelin tai kirsikan aromeiksi. Marjat ovat makeita ja vähähappoisia. Saskatoonia voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla, mutta se sopii myös erinomaisesti tuorekäyttöön. Myös leivonnassa saskatoon sopii moneen esimerkiksi mustikan tai mustaherukan tilalle. Saskatoon hillo on myös erinomainen lisuke liharuoan kanssa.

Saskatoon on varsin terveellinen marja. Se sisältää runsaasti fenolihappoja, flavonoideja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B5, B6, C, E). Lisäksi saskatoonissa on paljon terveellisiä rasvoja, kivennäisaineita ja kuituja.

Saskatoonin viljely Suomessa

Saskatoonin viljelyalaa ei ole tilastoituna johtuen tuotannon pienuudesta. Yrittäjiä on arvion mukaan Suomessa enintään kymmeniä. Näiden viljelijöiden joukossa on myös saskatoonin viljelyyn erikoistuneita viljelijöitä, jotka viljelevät saskatoonia päätuotteenaan. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton ylläpitämältä suoramyyntikartalta löytyy kymmenen viljelijää, jotka myyvät saskatoonia ja siitä valmistettuja jatkojalosteita. Käy tutustumassa tiloihin täältä.

Saskatoon kasvaa keskimäärin 1,5–3 metrin korkuiseksi ja on pystykasvuinen tai pensastava. Kukinnan jälkeen marjasadon kypsyminen kestää noin kaksi kuukautta ja satoa on poimittavissa 2–3 viikon ajan. Saskatoonin marjat ovat kiinteitä ja ne irtoavat helposti tertuista, minkä vuoksi saskatoonin käsin poiminta on sujuvaa. Suomessa marjat poimitaan pääosin käsin, mutta korjuukoneitakin on olemassa. Saskatoon on kärsivällisen viljelijän valinta, sillä juuri perustettu viljelmä tuottaa satoa noin 3–4 vuoden päästä istutuksesta. Kasvupaikaksi saskatoonille suositellaan aurinkoista loivaa rinnettä, jotta vesi ei seisoisi kasvupaikalla. Hikevät maalajit, kuten multavat hieta- ja moreenimaat soveltuvat viljelyyn parhaiten. Tämän jälkeen hyvin hoidetut saskatoonit voivat tuottaa satoa kymmeniä vuosia.