- Mansikka ei ole kasvitieteellisesti marja, vaan turvonnut kukkapohjus. Varsinaiset siemenet ovat turvonneen kukkapohjuksen pinnalla.
- Suomessa päämansikkalajikkeena viljellään Polkaa ja muita suosittuja lajikkeita ovat esimerkiksi Honeoye, Sonata ja Malwina.
- Mansikkalajikkeita on monenlaisiin kasvuoloihin sopeutuneita. Suomessa mm. lyhyt kasvukausi sekä päivänpituus vaikuttavat mansikkalajikkeen valintaan, mutta maltilliset lämpötilat myös sopivat mansikalle kypsyttäen sille sen ominaisen maun.
- Mansikka on hyvä C-vitamiinin lähde. 100 g mansikoita sisältää 45 mg C-vitamiinia, joka on jo puolet aikuisen päivittäisestä C-vitamiini suosituksesta. Vesiliukoisen ominaisuutensa vuoksi C-vitamiini ei varastoidu kehossa, joten sitä pitäisi nauttia joka päivä.
- Mansikasta noin 90 % on vettä ja rasvaa vain vähän, joten se on täydellinen kesäherkku, vaikka isommissakin määrin.
- Kukka-aiheet muodostuvat jo syksyllä ja määrittävät seuraavan kesän sadon. Kukka-aiheiden muodostuminen alkaa Suomessa elo-syyskuussa. Kasvu pysähtyy talveksi ja jatkuu seuraavana keväänä lehtien ja kukkien muodossa. Kukka-aiheet ovat kasvin herkimpiä kohtia paleltua, joten talven lämpötilat ja suojaus ovat erityisen tärkeitä seuraavan kesän mansikkasadon kannalta.
- Kesän ensimmäiset mansikat ovat jo kypsyneet tunneleissa ja kasvuhuoneissa. Avomaan mansikoita joudutaan odottamaan vielä jonkun aikaa.
- Suomessa kaupallinen mansikan tuotanto onnistuu Rovaniemen korkeudella asti.
- Mansikan tuotantoa on Suomessa kaikissa maakunnissa, mutta eniten Pohjois-Savossa, Hämeessä ja Varsinais-Suomessa.
- Sadetuksella voidaan torjua hallaa, koska veden jäätyessä muodostuu hieman lämpöä suojaamaan kasvien solukkoja.
Lue lisää: Mansikan ja vadelman viljely kasvutunnelissa