Lämmin talvi ja alkukevät sekä viileä huhti-toukokuu ovat tuoneet mansikanviljelijöille paljon mietittävää. Yksi tärkeimmistä on ollut kysymys, koska mansikan satokausi alkaa tänä vuonna?

Tämän viikon lämpimät päivät ovat jouduttaneet ensimmäisten mansikoiden kypsymistä. Kotimaista mansikkaa saadaan heti alkavan kesän kunniaksi. Kesälomalaiset pääsevät nauttimaan kotimaisista mansikoista, jotka monien mielestä kuuluvat oleellisena osana Suomen suveen.

Miten tämä on mahdollista?

Mansikan satokausi on pidentynyt merkittävästi, kun Suomessa on otettu käyttöön uusia viljelytekniikoita, joiden avulla mansikkaa voidaan tuottaa loppukeväästä alkusyksyyn. Kasvutunneleissa on nähtävissä, miten aurinko ja lämpö käytännössä kypsyttävät marjoja. Lämmittämättömissä kasvutunneleissa lämpösummaa kertyy nopeasti, kun lämpö on ulkoilmaa korkeampi, eivätkä tuulet ja sateet haittaa. Mansikka kypsyy nopeasti ja valmistuu useita viikkoja ennen avomaan marjoja.

Kasvutunnelit ovat uusi innovaatio Suomen puutarhataloudessa

Ensimmäiset kasvutunnelit rakennettiin Suomessa vajaat kaksikymmentä vuotta sitten. Nyt niissä viljellään mansikkaa jo 38 hehtaarin alalla. Monissa Euroopan maissa kasvutunneleissa tuotetaan valtaosa maan mansikkasadosta. Kasvutunnelit ovat tulleet Suomeen Euroopan esimerkin mukaisesti.

Parhaimmillaan samassa kasvutunnelissa voidaan tuottaa jopa kaksi satoa tai viljellä niin sanottuja jatkuvasatoisia lajikkeita. Tarkalla ajoituksella yhdessä avomaan mansikan kanssa satoa voidaan poimia koko kesän, toukokuun lopulta pitkälle syyskuuhun. Suomessa pitkän päivän olosuhteissa mansikasta tulee erityisen aromikasta ja makeaa.  Luvassa on siis makoisa mansikkakesä.

Kuva: Flair -lajikkeen mansikat kypsyvät Alanteen Tilalla Paimiossa. Kuvaaja: Vilma Saarinen