Mansikan pääsatokausi on parhaillaan käynnissä ja mansikkaa on hyvin tarjolla tällä hetkellä. Nyt onkin paras aika pakastaa marjoja tulevan talven varalle. Kokosimme muutamia mielenkiintoisia faktoja suomalaisten rakastamasta marjasta. Oliko joukossa jotain, mitä et vielä tiennyt?

Tiesitkö tämän mansikasta?

1.       Mansikka sisältää suhteellisen paljon C-vitamiinia, noin 45,6 mg/100 g. Lisäksi mansikka on hyvä folaatin ja kuitujen lähde. Mansikka sisältää myös polyfenoleita, joita on viimevuosina tutkittu lupaavin tuloksin esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. 100 grammassa mansikkaa on vain 45 kaloria, mutta silti mansikka poistaa tehokkaasti makeannälkää.

2.       Mansikan makeus on etenkin suomalaista kuluttajaa miellyttävä ominaisuus. Suomen kesän suuret yö- ja päivälämpötilojen vaihtelut lisäävät mansikan makeutta. Suomen ilmasto soveltuu hyvin mansikan kasvatukseen.

3.       Vuonna 2018 mansikkaa viljeltiin Suomessa 4 155 hehtaarin alalla. Kasvutunnelissa mansikkaa kasvoi 25 hehtaarin alalla. Mansikan viljelijöitä oli 1 113 kappaletta.

4.       Mansikka säilyy oikein varastoituna 1-3 °C:ssa 4-5 vuorokautta. Mansikka kannattaakin hankkia mahdollisimman tuoreena ja varastoida tarvittaessa jääkaapissa. Tehokkain keino säilöä mansikkaa ja sen arvokkaita ravintoaineita on kuitenkin pakastus.

5.       Puutarhamansikka hyötyy huomattavasti pölyttäjien työstä. Mehiläispölytys voi lisätä sadon määrää jopa 15 – 30 %.

6.       Mansikka ei ole marja, vaan mansikan punainen syötävä osa on kukinnon paisunut kukkapohjus. Mansikkaa kutsutaankin kasvitieteessä pohjushedelmäksi tai epähedelmäksi. Mansikan varsinaisia hedelmiä ovat sen pinnalla olevat siemenet eli pähkylät.