Herkullisia mansikoita on nyt saatavilla, sillä mansikan pääsatokausi on käynnissä. Mansikkatiloilla tehdään töitä ahkerasti, sillä mansikan tie pellolta pöytään vaatii paljon maataloustyöntekijöitä ja myyjiä. Mansikat poimitaan, punnitaan, pakataan ja kuljetetaan tiloilta toreille ja kojuille. Jos et vielä ole ehtinyt hankkimaan talven mansikoita pakastimeen, nyt on hyvä hetki varata säilömiselle aikaa.

Heinäkuun edetessä myös vadelmaa on yhä paremmin tarjolla. Vadelman pääsatokautta joudutaan odottamaan vielä hetki, mutta tunnelivadelmaa on jo ollut myynnissä. Osalla marjatiloista on myytävänä sekä mansikkaa että vadelmaa. Tilojen tiedot löytyvätkin kätevästi suoramyyntikartasta. Marjatilanteen saa selville seuraamalla tilojen ilmoituksia nettisivuilla ja somessa.

Mansikka ja vadelma ovat molemmat kevyitä syötäviä, joissa on runsaasti vitamiineja. Vadelmassa on esimerkiksi hieman enemmän kuituja, folaattia, kalsiumia ja kaliumia, mutta mansikassa puolestaan on enemmän C-vitamiinia. Kolme desiä vadelmia tai vajaa kaksi desiä mansikkaa sisältää esimerkiksi mandariinin verran C-vitamiinia.

Vadelmaa viljellään Suomessa hieman alle 500 hehtaarin pinta-alalla. Satokautta saadaan pidennettyä kasvutunneliviljelyssä, joissa sitä viljellään tällä hetkellä melkein 40 hehtaarin alalla. Vadelma hyötyy pölytyksestä ja tästä syystä myös vadelmanviljelijät tekevät usein yhteistyötä mehiläistarhaajien kanssa tai käyttävät pölytyspalveluita.

Vadelmat poimitaan usein suoraan rasioihin, jotta marjan maku ja ulkonäkö säilyisivät erinomaisina. Kuten mansikka, myös vadelma kannattaa pakastaa mahdollisimman pian poiminnan tai ostamisen jälkeen. Pakastuspuuhissa on parasta marjojen maistelu työtä tehdessä.

Etsi lähitilasi täältä: suoramyyntikartta