Valo lisääntyy ja kevät sekä uusi marjakausi alkaa jo häämöttää. Nyt on siis paras aika inventoida pakastin ja ottaa käyttöön loputkin talven varalle pakastetut marjat. Tässä muutama vinkki miten herkullisella tavalla teet tilaa uudelle sadolle.

Perinteinen tapa käyttää pakastemarjoja on ripotella niitä aamupuuron päälle tai sekoittaa niitä jugurttiin. Sen lisäksi että aloitat päivän annoksella vitamiineja ja kuituja lisäät aamuusi sekä makua että väriä.

Välipalaksi voit nopeasti ja kätevästi tehdä raikkaan vitamiinipommin lisäämällä pakastemarjoja tehosekoittimeen yhdessä jugurtin tai mehun kanssa ja valmistaa ihanan smoothien.

Lounassalaattiin voi lisätä marjoja tuomaan makeutta ja raikkautta.

Marjoista teet myös ihania jälkiruokia. Kiehauta pakastemarjoja tilkassa vettä ja sokeria ja valmista niistä herkullista hilloa tai kastiketta esimerkiksi jäätelön tai pannukakkujen kanssa. Tai miten olisi tehdä viikonloppuna vanhan-ajan marjakiisseli pakastemarjoista? Pakastemarjat sopivat myös erinomaisesti jäädykkeeseen tai sorbettiin.

Kahvipöytään saat pakastemarjoista helposti hyvää ja terveellistä tarjottavaa. Leivo vaikka valmispohjasta maukas marjapiirakka arjen iloksi, täytä niillä kakku juhlahetkiin tai leivo pellillinen ihania marjamuffinsseja.
Jos sinulla on kokonaisena pakastettuja marjoja voit käyttää niitä myös leivonnaisten koristeena.

Näiden lisäksi pakastemarjoja voi tietenkin käyttää myös sellaisenaan pienenä välipalana tai naposteltavana. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja pakastemarjojen käyttö vain mielikuvituksen ja makumieltymyksen varassa!

Marjat osa terveellistä ruokavaliota

Marjojen monipuoliset terveyshyödyt tekevät niistä tärkeän osan ympärivuotista terveellistä ruokavaliota. Pakastemarjat tarjoavat runsaasti ravintoaineita, kuten vitamiineja, kuituja ja antioksidantteja, jotka ovat tärkeitä hyvinvoinnille ja jaksamiselle. 100 g pakastemansikoita sisältää kuitenkin ainoastaan 32 kaloria.

– Yleisimmin pakastimien puutarhamarjoista kaksi kolmasosaa on mansikkaa ja yksi kolmasosa vadelmaa sekä muita marjoja, joita ei ole saatu talven aikana käytettyä, sanoo toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.
Pakastemarjat maistuvat ruuanlaitossa siinä missä tuoreetkin. Marjojen pakastaminen säilyttää niiden ravintoaineet ja maun pitkään ja viime kesänä pakastetut marjat ovat lähes yhtä ravinnerikkaita kuin tuoreetkin.

– Sokerin käyttö ei pakastaessa tai sulattaessa ole välttämätöntä, mutta koska marjojen maku saattaa tuntua suussa sulamisen jälkeen hieman hapokkaalta, voi sokeri olla tarpeen pehmentämään ja pyöristämään sitä, Wirtanen jatkaa.

 

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh. nro 040 5500 762