Syksyn edetessä ja päivien lyhentyessä on omenatarhoilla käynnissä vuoden vilkkain sesonki. Suomalaisten suosikkiomena, kotimainen Lobo, on saapunut kauppoihin.

Lobon väritys on syvän punainen ja sen maku on miellyttävän hapokas sekä arominen. Vivahteikkaan maun salaisuus on kesän pitkä päivä sekä syksyn viilenevät illat, jotka saavat yhdessä aikaan Lobolle sen ominaisen maun.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että Loboa, Aromaa ja muita talvilajikkeita riittää kaupoissa aina maaliskuulle asti. Myöhemmin alkutalvella tulevat myyntiin vielä mm. Rubinola ja Santana.

Viljely lukuina

Suomessa omenaa viljellään ammattimaisesti 672 hehtaarilla ja 308 tilalla. Viime vuonna satoa saatiin n. 7,2 miljoonaa kiloa. Tämän vuoden satonäkymät ovat linjassa viime vuoden kanssa.

Kotimaisten omenoiden kysyntä on kasvussa ja kuluttajat ovat löytäneet lähellä tuotetut omenat hyvin. Kotimaiset omenat ovat hyvä esimerkki lähellä tuotetusta ilmastoruoasta, sillä tuottaessaan hedelmiä, omenapuut sitovat ilmakehän hiilidioksidia muuttaen sen hapeksi ja sokereiksi.

Kotimainen omena on kuorimatta paras

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria, sillä sitä ei ole käsitelty säilöntäaineilla tai erilaisilla pintavahoilla. Kotimaisen omenan voi siis huoletta syödä kuorineen.

Lue lisää: Sirkkalehtimerkki on kotimaisen puutarhatuotteen laatumerkki