Kulunut kesä oli omenantuotannon kannalta onnistunut. Syksyn omenatarjonta on lämpimän kesän ja vaihtelevien syyssäiden jälkeen monipuolisimmillaan. Kotimaiset omenalajikkeet jaotellaan kolmeen eri ryhmään niiden kypsymisajankohdan mukaan. Kesä-, syys- ja talviomenat rytmittävät syksyn ja talven omenakautta.

Syys- ja talvilajikkeet saaneet riittävästi kosteutta

Omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä sekä alkusyksyn sateista. Maku omenoissa on tänä vuonna erinomainen. Sateinen elokuu on taannut sen, että omenat ovat kasvaneet kookkaiksi, kun kosteutta on ollut maassa riittämiin. Myös laatu on hyvää, sillä omenarupi ja pihlajanmarjakoit eivät ole vioittaneet kehittyviä hedelmiä.
Kotimainen omena on monikäyttöinen

Kotimainen omena sopii moneen eri käyttötarkoitukseen.

Leivontaan, säilöntään, mehuksi tai välipalaksi koululaisen reppuun. Lajikevalikoima luo suurta vaihtelevuutta omenoiden väriin, makuun ja kokoon. Vain maistamalla eri lajikkeita, voi löytää oman suosikkinsa.

Omenantuotanto lukuina

Kotimaisen omenan kysyntä on jatkunut hyvänä viime vuodet. Kuluttajat Suomessa arvostavat lähituotantoa ja se on antanut viljelijöille uskoa panostaa kotimaiseen tuotantoon. Vuonna 2020 Suomessa viljeltiin omenaa 308 omenatilalla ja viljelyksessä oli yhteensä 672 hehtaaria. Noin 70 prosenttia omenantuotannosta sijaitsee Ahvenanmaalla.

Lisätietoja: www.omenat.fi