Syksyn hedelmätarjonta on nyt monipuolisimmillaan, kun samaan aikaa myydään kotimaisia omenoita ja päärynöitä. Omenantuotannolla on pitkät perinteet Suomessa ja viime vuosina myös päärynä on otettu osaksi tuotantoa. Päärynän tuotannon edellytys on ollut kestävien lajikkeiden löytäminen, sillä päärynäpuiden tulee menestyä pohjolan leveyspiireillä.

Kasvukausi tarjosi vaihtelevia säitä

Keväällä jännitettiin omenasadon onnistumista, kun kevään viileät säät osuivat monen omenalajikkeen kukinta-ajankohtaan. Viileä sää saattaa rajoittaa monen pölyttäjän lentämistä, jolloin pölytys ei välttämättä onnistu toivotulla tavalla. Pölytys kuitenkin onnistui riittävän hyvin ja seuraava jännitysmomentti olikin alkukesän kuivuus.
Vaikka ammattiviljelmillä käytetään kastelua, niin pitkään jatkuva kuivuus voi olla monelle lajikkeelle haastavaa. Kuivuudesta kärsikin osittain aikaiset kesälajikkeet, jotka kuivuuden takia saattoivat jäädä hieman normaalia pienemmiksi.
Heinäkuussa tulleet sateet kuitenkin pelastivat syys- ja talvilajikkeet niin, että sadosta odotetaan tavanomaista. Tänä vuonna saadaankin jälleen nauttia makoisista kotimaisista omenoista tavanomaiseen tapaan aina kevättalvelle saakka.

Omenanviljely lukuina

Suomessa omenaa viljellään ammattimaisesti 674 hehtaarilla ja 302 tilalla. Viime vuonna satoa saatiin n. 7 miljoonaa kiloa. Tämän vuoden satonäkymät ovat linjassa viime vuoden kanssa.

Kotimaisten omenoiden kysyntä on kasvussa ja kuluttajat ovat löytäneet lähellä tuotetut omenat hyvin. Kotimaiset omenat ovat hyvä esimerkki lähellä tuotetusta ilmastoruoasta, sillä tuottaessaan hedelmiä, omenapuut sitovat ilmakehän hiilidioksidia muuttaen sen hapeksi ja sokereiksi.

”Tällä hetkellä kaupoista löytyy maukkaita syyslajikkeita kuten mehukas ja aromikas ’Discovery’ tai raikkaan happoinen ’Summerred’. Herkkulajikkeita molemmat.
Talvilajikkeita odotetaan vielä hetki”,
 kertoo liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen.

Oletko jo maistanut kotimaista päärynää?

Suomen puutarhatalous on saanut viime vuosina uuden viljelykasvin, kun hedelmänviljelijät ovat ottaneet päärynän mukaan tuotantoon. Helppo viljeltävä päärynä ei ole, sillä päärynää viljellään Suomessa aivan sen pohjoisimmalla menestymisvyöhykkeellä. Uudet lajikkeet sekä viljelykokeet ovat tuoneet kuitenkin varmuutta päärynäntuotantoon.

Päärynän päätuotantoaluetta ovat Ahvenanmaa sekä eteläinen Suomi, missä kesän lämpösumma riittää kypsyttämään päärynäpuun hedelmät. Suosittuja päärynälajikkeita ovat Clara Frijs, Concorde ja Conference.

Päärynäsato myydään nopeasti

Myynnissä kotimaista päärynää on noin reilun kuukauden ajan ja sitä kannattaa toivoa lähikauppaan myyntiin.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh. nro 040 550 0762

Varapuheenjohtaja, omenanviljelijä Toni Rahkonen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh. nro 0500 209 092