Marjakesä on täydentymässä kotimaisilla pensasmustikoilla. Pensasmustikkakasvustot ovat hieman kärsineet talvivaurioista, mutta lämmin kesä sekä ajoittaiset sateet ovat parantaneet satonäkymiä ja tehneet pensasmustikoista erittäin laadukkaita.

Maan lounaisosissa poiminta on aloitettu jo viime viikolla, mutta paikoin maan itäosissa kypsyminen alkaa vasta näinä päivinä. Pensasmustikoista päästään todennäköisesti nauttimaan pitkään, sillä pensaiden kukinta eteni rauhalliseen tahtiin, jolloin raakileitakin kypsyy pensaissa aina syyskuulle asti.

Sormia värjäämättömät ja suurikokoiset pensasmustikan marjat ovat pehmeitä, makeita sekä miellyttävän aromikkaan makuisia. Pensasmustikka on terveellinen marja, sillä se sisältää runsaasti polyfenoleja, C- ja E-vitamiinia, sekä monia hivenaineita. Pensasmustikka on herkullista sellaisenaan, mutta se soveltuu mainiosti myös leivontaan, jälkiruokiin ja hilloihin. Marjat säilyttävät rakenteensa erinomaisesti pakastettaessa, pensasmustikoita kannattaa ehdottomasti säilöä myös talvea varten.

 

Uusia marjamakuja saskatoonista ja karhunvadelmasta

Pensasmustikoiden lisäksi viime viikkoina on myös päästy poimimaan kotimaista saskatoonia sekä karhunvadelmaa.

Saskatoon on Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva marjalaji. Saskatoonin marjat ovat melko kiinteitä, joten niitä on helppo poimia pensaista ja ne säilyttävät hyvin muotonsa. Maultaan saskatoon on miellyttävän mieto ja sitä käytetään kuten mustikkaa. Marja ei ole kovinkaan uusi, ja sitä on viljelty Suomessakin pitkään hyvällä menestyksellä, mutta marjalaji on edelleen monille vieras. Saskatoon on erittäin terveellinen marja, ja se sisältää runsaasti kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita sekä flavonoideja ja fenolihappoja.

Muutamilla tiloilla on nykyisin viljelyssä myös karhunvadelmaa muun marjantuotannon lisänä. Karhunvadelma on kasvattanut suosiotaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, ja yleistynyt tunneliviljely on varmistanut sadon onnistumisen myös meillä Suomessa. Kookkaiden ja aromaattisten karhunvadelmien sadon ensimmäiset marjat ovat nyt kypsyneet, mutta melko vähäisen viljelyn takia niiden saatavuus on vielä rajallinen. Parhaiten karhunvadelmia löytyykin tilojen suoramyyntipisteiltä.

 

Marjojen suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät osoitteesta: https://www.hmlry.fi/suoramyynti/