Kotimaisen avomaan mansikan pääsatokausi on alkamassa. Mansikkaa poimitaan tällä hetkellä eteläisessä Suomessa. Juhannusviikon edetessä mansikkaa kypsyy hyvin myös keskisessä Suomessa, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Pohjoisemmassa Suomessa pääsatokauden alkua saadaan odottaa vielä hetki.

Kasvun ja kypsymisen kannalta kevät ja alkukesä ovat olleet mansikalle suotuisia. Sopiva määrä lämpöä ja sadetta on taannut sen, että mansikan pääsadosta odotetaan laadukasta. Makeutta mansikoihin on muodostanut lämpötilan voimakas vaihtelu yön ja päivän välillä. Pitkä päivä ja vuorokauden lämpötilavaihtelut saavat aikaan mansikan ominaisen maun.

Myös puutarhavadelman satokausi on aluillaan. Tällä hetkellä kotimaista vadelmaa saadaan kasvutunneleista.

Satokauden ajoittumisessa on maamme sisällä suurta vaihtelua koska puutarhamarjoja viljellään etelärannikolta eteläiseen Lappiin asti ulottuvalla vyöhykkeellä. Tämän vuoksi satokauden vaiheista kannattaa kysyä aina suoraan omalta lähituottajalta. Kattavan listauksen suoramyynti- ja itsepoimintatiloista löydät osoitteesta marjat.fi

Kotimaiset marjat hyväksi sinulle ja ympäristölle

Kotimaisia puutarhamarjoja voidaan pitää erinomaisena valintana ympäristöä ajatellen. Kotimaiset kasvikset, kuten marjat, hedelmät ja vihannekset ovat ympäristön kannalta oivallista ruokaa. Ravitsemussuositusten mukaisesti kasviksia tulisi syödä päivittäin vähintään puoli kiloa. Nauttikaamme siis kotimaisista, lähellä tuotetuista marjoista, kun niitä taas pitkän talven jälkeen on saatavilla.