Jouluomenat ovat monessa kodissa perinteinen osa joulua. Jouluomenan odotetaan olevan maultaan raikkaan mausteinen. Usein raskaiden jouluruokien ohella kotimainen omena on kevyt välipala. Viime kesän onnistunut sato takaa sen, että kotimaista omenaa on hyvin saatavilla kautta maan.

Kotimaisen omena sato onnistui hyvin. Kesän lämpö ja alkusyksyn sateet saivat aikaan laadukkaan sadon. Tämänhetkisen arvioin mukaan kotimaisia omenoita on tarjolla helmi-maaliskuulle asti”, toteaa Miika Ilomäki, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja.

Tällä hetkellä myynnissä olevat omenalajikkeet lasketaan talvilajikkeiksi. Nämä lajikkeet kypsyvät viimeisenä ja niiden poiminta ajoittuu syksyyn, kun päivien lämpötilat jo laskevat. Viilenevä syksy antaa talvilajikkeille niiden ominaisen maun. Suosittuja talvilajikkeita ovat muun muassa Zari, Santana ja Rubinola. Näiden lajikkeiden suutuntuma on rapea ja maku makea ja mehukas. Lajikkeiden väritys on punertava keltaisella pohjalla.

Kotimainen omena on kuorimatta paras

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria, sillä sitä ei ole käsitelty säilöntäaineilla tai erilaisilla pintavahoilla. Kotimaisen omenan voi siis huoletta syödä kuorineen.

Sirkkalehtimerkki takaa auditoidun tuotannon

Sirkkalehtimerkki on puutarhatuotteen laatusertifikaatti, jonka kriteerinä on tuotteen 100 % kotimaisuus. Tämän lisäksi merkin käyttäminen edellyttää huomion kiinnittämistä tuotannon ympäristövaikutuksiin, tuotteen turvallisuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin. Sirkkalehtimerkki on myös laadun tae, sillä sitä saa käyttää vain extra- ja ykkösluokan tuotteille.

Lisätietoja: www.omenat.fi