Helteinen kesä takaa sen, että kotimainen vesimeloni on herkullinen ja mehukas. Suomessa viljelty vesimeloni on melko eksoottinen hedelmä. Kyllä, luit oikein, myös Suomessa voidaan viljellä vesimelonia, joka mielletään helposti lämpimämpien maiden hedelmäksi.

Vesimelonin viljely Suomessa on kasvussa. Uusimpien Ruokaviraston tilastojen mukaan vesimelonia viljeleviä tiloja on vuonna 2021 yhteensä 19 kappaletta. Kasvua on tullut 5 tilaa vuodessa. Vesimelonia viljellään tänä vuonna yhteensä n. 14 hehtaarin alalla, kun se vielä vuonna 2020 oli noin 7 hehtaaria.

Miten tunnistaa kypsän vesimelonin?

Vesimeloni on maukkaan monipuolinen hedelmä, jota voi syödä sellaisenaan viipaloituna tai esimerkiksi lisättynä erilaisiin salaatteihin. Mutta mistä tunnistaa kaupassa hyvän ja maukkaan vesimelonin?

Kypsän vesimelonin voi tunnistaa koputtamalla hellästi vesimelonin pintaa. Mikäli ääni on jämäkän vaimea sekä syvän ontto, on vesimeloni varmasti herkullinen syötäväksi. Tärkeää on myös valita yksilö, jonka muoto on yhtenäinen, pinta tasainen ja väri mattapintainen.

Kolmas tärkeä vinkki kypsän vesimelonin valintaan on katsoa, löytyykö vesimelonin pohjasta keltainen kohta. Melonin kuoren keltainen kohta ei tarkoita sitä, että hedelmä olisi mennyt pilalle, vaan se on luonnollinen ja toivottava väri, joka kertoo, että hedelmä on kasvanut maassa ja on kypsä.

Lue lisää: Hedelmiä ja marjoja voi syödä huoletta, vaikka niissä on sokeria