Tämän kesän poikkeuksellisen helteiset ja aurinkoiset säät ovat kerryttäneet marjojen kypsymiseen tarvittavaa lämpösummaa erityisen hyvin. Pensasmarjojen satokausi alkaa tänä vuonna tavanomaista aikaisemmin, eikä siitä ole tulossa kovinkaan pitkä, mikäli helteiset säät jatkuvat.

Vadelman pääsatokausi alkamassa

Kulunut lämmin ja vähäsateinen kesä on tehnyt vadelmista maukkaita ja laadukkaita. Avomaan vadelmakasvustot talvehtivat kohtalaisen hyvin, mutta paikoitellen vadelman versoja vioittui kevättalven aikana. Eniten tuhoja on esiintynyt Glen Ample -lajikkeella. Ensimmäisiä avomaan vadelmia poimitaan parhaillaan ja tunnelikasvustoissa kypsyy tällä hetkellä runsaasti vadelmia. Kuivasta kesästä huolimatta vadelmiin on kehittynyt hyvin raakileita ja satonäkymät ovat lupaavat.

Pensasmustikoissa paljon kypsyviä raakileita

Kotimaisen pensasmustikan satokausi on myös alkamassa koko maan alueella. Kasvustot ovat talven jäljiltä pääosin hyvässä kasvukunnossa, minkä lisäksi kukinta sekä pölytys onnistuivat hyvin. Pensasmustikoiden raakileita on kehittynyt runsaasti ja odotettavissa on hyvä marjasato.

Herukatkin kypsyvät normaalia aikaisemmin

Herukoiden kukinnan aikana viileät ja sateiset säät ovat paikoitellen heikentäneet pölytystulosta ja satonäkymiä. Viikkoja jatkuneet kuivat säät ovat myös jättäneet herukoita tavallista pienemmiksi. Tästä huolimatta herukkapensaissa on paljon kypsyviä raakileita ja sadosta on tulossa melko tavanomainen. Ensimmäisiä herukoita poimitaan lähipäivinä ja poimintamäärät kasvavat ensi viikon aikana.

Nopeatempoisesta marjakaudesta johtuen kuluttajien kannattaa hankkia pensasmarjat myyntipisteistä heti tilaisuuden tullen tai hakeutua suoramyyntiä harjoittaville marjatiloille ostoksille. Lisätietoa marjoista ja alueesi suoramyynti- ja itsepoimintatilojen yhteystiedot löydät osoitteesta www.marjat.fi.