Arviolta viidesosa kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy roskiin. Hävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun vaiheissa, mutta eniten alunperin syömäkelpoista ruokaa joutuu roskikseen kotitalouksissa. Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrä on niin suuri, että siitä syntyvät ilmastovaikutukset vastaavat noin 100 000 auton vuosipäästöjä. Henkilöä kohden ruokahävikkiä syntyy noin 20 – 25 kiloa vuodessa, mikä vastaa rahassa noin 100 euroa. Kotitalouksissa hävikkiin päätyy eniten kasviksia ja hedelmiä. Kokosimme kolme keinoa vähentää etenkin kasviksista ja hedelmistä syntyvää ruokahävikkiä.

1. Suunnitelmallisuus ja ennakointi

Ruokahävikkiä syntyy, kun kaupassa käydään vain harvoin ja pyritään ostamaan mahdollisimman paljon kerralla. Usein suunnitelmat muuttuvat, eikä kaikkea hankittua ruokaa ehditä syödä. Kaupasta kannattaakin hankkia vain se, mikä tulee varmasti syötyä.

Kotona nopeasti pilaantuvat tuotteet kannattaa järjestää jääkaappiin näkyville ja tehdä niistä ruokaa mahdollisimman pian. Hieman nahistuneista hedelmistä voi tehdä esimerkiksi smoothien.

2. Oikeaoppinen säilytys

Esimerkiksi kypsät omenat ja päärynät säilyvät parhaiten jääkaapissa. Osa kasviksista ja hedelmistä on arkoja kylmyydelle, ja siksi ne tulisi säilyttää huoneenlämmössä. Omenat ja päärynät tulisi säilyttää erillään muista hedelmistä ja vihanneksista, sillä kypsinä ne tuottavat runsaasti kaasumaista etyleeniä, joka nopeuttaa muiden kasvisten kypsymistä ja pilaantumista. Marjat kannattaa pakastaa, sillä nesäilyvät jääkaapissa vain muutaman päivän ajan. Tutustu kasvisten ja hedelmien oikeaoppiseen säilytykseen, ja saat tuotteet säilymään huomattavasti pidempään.

3. Ruoan valmistaminen toisin

Ruokaa valmistetaan usein liikaa, eikä ylimääräistä ruokaa haluta syödä uudelleen. Pian pilaantuvista aineksista ei aina osata tai viitsitä tehdä ruokaa.  Saattaa myös käydä niin, että suunniteltuja ruokia ei ehditä valmistaa ja raaka-aineet pilaantuvat. Ruokahävikki vähenisi huomattavasti, jos ruokaa valmistettaisiin vähemmän ja suunnitellummin. Ylimääräinen ruoka kannattaisi pakastaa, jolloin samaa ruokaa ei tarvitse syödä joka päivä.

Lue lisää: Sirkkalehtimerkki kertoo tuotteen ekologisuudesta