Suomessa lyhyt kasvukausi rajoittaa monien kasvien viljelyä. Kasvutunnelin ansiosta mansikkaa ja vadelmaa voidaan saada tuoreena jo varhain keväällä sekä myöhään syksyllä, sillä kasvutunnelissa on ulkoilmaa lämpimämpää.

Kasvutunneli on muovipäällysteinen, kevyt ja lämmittämätön viljelytekninen ratkaisu. Tunnelin pääty voi olla suljettu tai avoin ja sivureunoilla on yleensä avattavat tuuletusaukot. Mansikka kasvaa kasvutunnelissa tällä hetkellä noin 25 ja vadelmaa 22 hehtaarin pinta-alalla. Kasvutunnelissa viljely poikkeaa jonkin verran avomaaviljelystä ja vaatii viljelijältä ammattitaitoa.

Tunnelissa on lämmintä ja sateetonta

Tunneliin ei sada, joten kasvustoa on kasteltava. Lannoitteet annetaan yleensä kasteluveden mukana. Koska marjat eivät kastu sateessa, erilaiset homesienet eivät iske niihin niin helposti. Sadesäällä ei yleensä voida poimia mansikoita avomaalla, mutta kasvutunnelissa satoa päästään poimimaan sateisenakin kesänä joka päivä.

Mansikat voidaan istuttaa tunnelissa joko maapohjaan tai kohotetulle jalustalle kouruun, jolloin niiden poimiminen on ergonomisempaa. Vadelma kasvatetaan yleensä erillisissä astioissa viileässä varastoiduista taimista, jotka ovat virittyneet kukintaan. Tunnelissa on myös mahdollista viljellä mansikan ja vadelman lajikkeita, jotka eivät meillä muuten ehtisi tuottaa satoa.

Koska tunneli on melko suljettu systeemi, on viljelijän tuotava pölyttäjät sinne. Pölytyksen hoitavat kimalaiset, joiden pesiä viljelijä voi ostaa tunneliin. Suljetussa kasvutunnelissa myös biologisten torjuntaeliöiden käyttö on helppoa, ja niitä voidaan levittää kasvustoon torjumaan mansikan ja vadelman tuhohyönteisiä.

Lue lisää: Millainen viljelykasvi vadelma on?