Kotimaisen omenan tarjonta on lämpimän kesän jälkeen monipuolisimmillaan. Lämmin kesä on vauhdittanut omenan kypsymistä ja omenoiden poiminnassa ollaan samassa aikataulussa kuin viime vuonna.

Omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä ja maku omenoissa on erinomainen. Aurinkoinen kesä on tuonut kotimaisiin omenoihin kauniisti väriä ja makeutta. Laatu on hyvää, todetaan monelta omenatilalta.

Kotimaiset omenalajikkeet voidaan jakaa kesä-, syys- ja talviomenoiksi kypsymisajankohdan mukaan.  Kesäomenoita, kuten Valkeaa Kuulasta ja Pirjaa on ehditty maistella jo elokuusta lähtien. Nyt vuorossa ovat syysomenat Jaspi, Discovery, Collina, Summerred ja Raike. Talviomenoista Loboa ja Aromaa saadaan odottaa vielä lokakuulle asti.

Kotimainen omena on ekologinen valinta

Kotimaisen omenan päätuotantoalueita ovat Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi ja Uusimaa. Omenatarhat värittävät useiden maakuntien maisemaa ja omenat kotimaisina hedelminä ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Kotimainen omena on ekologinen valinta, sillä matka omenatarhoilta kuluttajille pysyy lyhyenä.

Omenantuotannossa pyritään välttämään hävikkiä

Suurin osa omenasadosta on 1. luokan omenoita, mutta myös 2. luokan omenat hyödynnetään. Niistä saadaan tuorepuristettua mehua tai käytetään raaka-aineena esimerkiksi artesaanisiidereiden valmistuksessa. Hävikkiä pyritään välttämään mahdollisimman tehokkaasti, jotta tuotannon ilmastovaikutukset olisivat mahdollisimman pienet.