Mansikan pääsato on alkanut etelä- ja lounaisosissa maata, mutta myös muualla Suomessa on ajankohtaista seurata lähitilojen mansikkatiedotusta. Suomessa kasvukauden olosuhteet vaihtelevat maantieteellisen sijainnin mukaan ja esimerkiksi pohjoisessa ja idässä kausi alkanee heinäkuun toisella viikolla.

Aurinko ja lämpö vauhdittavat marjojen kypsymistä, joten nyt on aika tarkistaa, että pakastin on sulatettu, puunattu ja valmiina mansikoita varten. Mansikat voi käydä poimimassa itse tai ostaa mansikat valmiiksi poimittuna. Tiloilla mansikat säilytetään viileissä varastoissa, mutta myös ostamisen jälkeen mansikat kannattaa laittaa mahdollisimman pian viileään paikkaan tai suoraan pakkaseen, jotta laatu säilyisi hyvänä. Itse poimiessa mansikat voi poimia kannattomina, jolloin mansikoita joutuu käsittelemään vähemmän pakastusvaiheessa. Lopussa on esiteltynä kolme vinkkiä, miten säilöä mansikat kokonaisena pakastamisen sijaan.

Terveellinen herkku

Mansikka on vähäkalorinen, joten se on kevyttä syötävää. Mansikassa on kuitenkin ytyä, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia. Jo 100 g mansikoita sisältää 45,6 mg C-vitamiinia, mikä on puolet aikuisen saantisuosituksesta. Lisäksi mansikoissa on runsaasti esimerkiksi karotenoideja ja folaattia. Marjoja olisi hyvä syödä useampi kourallinen päivässä ja tähän aikaan vuodessa se on helposti toteutettavissa. Myös pakastetuissa mansikoissa ravintoarvot säilyvät melko hyvin. Lisätietoja mansikoiden ravintosisällöstä löydät Finelin sivuilta.

Vinkkejä säilömiseen

Mansikkasose

Valmiiksi soseutetut mansikat säästävät pakastimessa tilaa ja sose on oiva valinta niin lettujen väliin, kuin jogurttiin ja puuroonkin. Lisäksi valmiin mansikkasoseen voi hyödyntää helposti leivonnassa, jolloin sulatettu sose on sellaisenaan valmis käytettäväksi. Lisätietoa mansikoiden pakastamisesta löydät marjat.fi -sivuilta

Mansikkamehu

Tuore mansikkamehu valmistuu mansikoista, viinihaposta, vedestä ja sokerista. Mansikoiden annetaan mehustua viinihapposokeriliemessä vuorokauden ajan ja tämän jälkeen mehu siivilöidään ja pullotetaan. Toinen tapa valmistaa mehua on perinteinen mehumaijalla keittäminen, jossa tarvitsee mehumaijan ja mansikoiden lisäksi vain sokeria. Alimpaan mehumaijan kattilaan laitetaan reilusti vettä ja ylimpään osaan marjat ja sokeri. Mehu alkaa valumaan letkusta keittämisen edetessä. Ensimmäinen mehuerä kaadetaan takaisin kattilaan ja tämän jälkeen aloitetaan pullotus.

Hillo

Mansikkahillo on herkullista lettujen tai jäätelön kera ja vaivatonta valmistaa. Mikäli perinteisen mansikkahillon tilalle kaipaa vaihtelua, hillon voi maustaa tuoreella inkiväärillä tai vaniljatangolla ja tähtianiksella tai sitruunamehulla ja basilikalla.