Suomessa osa maata on vielä lumen peitossa, kun taas etelämmässä sinivuokot kukkivat jo. Mitä marjan- ja hedelmäntuottajat tekevät näin kevään kynnyksellä, sillä he taitavat tehdä jo pitkää päivää? He valmistautuvat tarjoamaan meille niitä herkullisimpia marjoja ja hedelmiä, joita odotamme jo malttamattomina.

Viljelijät ovat kouluttautuneet, verkostoituneet ja etsineet tietoa talviajan kiireettöminä kuukausina. Nyt kuitenkin jo pitkin kevättalvea he ovat valmistelleet kauden alkua ja vauhti sen kuin kiihtyy, mitä edemmäksi kevättä käydään. Kasvutunneleissa taimia istutetaan parhaillaan ja tilallisilla onkin jo usea työntekijä pystyttämässä kausitunneleiden laitteistoja. Kastelujärjestelmiä ja koneita huolletaan sekä tarpeistoa, kuten myyntilaatikoita ja kuluttajapakkauksia tilataan.

Kesän työntekijät on jo osittain rekrytoitu ja myyntikanavat varmistettu. Talvehtineiden kasvustojen kohdalla tehdään tarkkailua, kuinka hyvin talvesta on selvitty ja onko kasveissa jo kasvun merkkejä. Pian alkaa halla-aikakin, joten hallansuojaukseen tarvittavat tarvikkeet on katsottava valmiiksi. Hedelmätarhaajat ovat jo suorittaneet talvileikkaukset ja odottavat malttamattomina silmujen puhkeamista.

Mitä pidemmälle kevättä siirrytään, sen enemmän tilallisilla alkaa olemaan töitä. Lopulta, kun marjojen ja hedelmien pääsato on lähellä, ei viljelijä enää kiireetöntä päivää näe. Hulinat alkavat ja me saamme vihdoin maistaa tuoreita suomalaisia hedelmiä ja marjoja. Odotellessa voimme nauttia vielä pakastimen antimista, mehuista sekä hilloista ja saaden samalla tilaa uudelle sadolle.

Lue lisää: Vinkit pakastemarjojen käyttöön sekä pakastimen kevätsiivoukseen