Maistuisiko mustaherukka, viherherukka, punaherukka tai valkoherukka? Vai onko karviainen sittenkin herukoista maistuvin? Näin loppukesän aikaan herukat kypsyvät ja satokausi onkin jo alkanut osassa maata.

Herukoita maistellessa saa samalla vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita. Mustaherukkaa nauttiessa saa itseasiassa jopa yli kaksinkertaisen määrän C-vitamiinia verrattuna kuorittuun appelsiiniin. Mustaherukassa C-vitamiinia on 128 mg/100 g, punaherukassa ja karviaisessa C-vitamiinia on noin 30 mg/100 g. Myös muita vitamiineja on paljon, kuten E- ja K-vitamiineja, joita myös punaherukassa ja karviaisessa on enemmän kuorittuun appelsiiniin verrattuna. Lisäksi kuituja ja kaliumia on herukoissa enemmän kuin appelsiineissa.

Herukka on sekä terveellinen vaihtoehto, mutta myös lähiruokaa parhaimmillaan. Herukkatilat ovat etsittävissä suoramyyntikartalta, jonka yhteydessä on viljelijöiden yhteystiedot sekä linkit tilojen nettisivuille. Osa tiloista myy herukoita valmiiksi poimittuna, mutta myös itsepoimintaan voi olla mahdollisuus. Herukat säilyvät viileässä, joten ostamisen jälkeen ne on hyvä viedä viileään mahdollisimman pian.

Herukat ja karviaiset ovat sellaisenaan makoisaa naposteltavaa, mutta niistä voi tehdä myös hilloja, mehuja, marmeladeja, soseita tai leivonnaisia. Lisäksi ne sopivat hyvin yhteen myös muiden marjojen makuparina. Toisaalta karviaisista ja herukoista saa erinomaisen lisukkeen rasvaisten kala-, lintu ja liharuokien oheen.

Ennusteen mukaan tänä kesänä on saatavilla kookkaita herukoita, sillä sekä kukinnan pölyttyminen että kasvukauden olosuhteet ovat olleet herukoille sopivat. Vettä on saatu riittävästi, mikä vaikuttaa marjan mehevyyteen ja kokoon. Mustaherukan viljelyala on viime aikoina hieman kasvanut ollen 1764 hehtaaria vuonna 2021. Punaherukkaa on viljelty vuosittain noin 160 hehtaaria ja valkoherukkaa 50 ha. Karviaista viljellään reilu 30 hehtaarin alalla.

Lue lisää herukoista tai karviaisista