Omenaa viljellään Suomessa 673 hehtaarin pinta-alalla, ja omenaa viljeleviä tiloja on 303 kappaletta. Suomen omenanviljely painottuu Etelä-Suomeen, eli Varsinais-Suomeen, Uudellemaalle ja Ahvenanmaalle. Lappia lukuun ottamatta jokaisesta Suomen maakunnasta löytyy kaupallista omenanviljelyä. Katso alla olevasta taulukosta oman maakuntasi omenanviljelytilastot vuodelta 2018. Omenan suoranmyyntitiloja voit selata liiton suoramyyntikartasta.

Omena vaatii kypsyäkseen runsaasti lämpöä, ja siksi pohjoinen sijainti rajoittaa omenanviljelyä jonkin verran. Myös kovat pakkastalvet saattavat aiheuttaa vaurioita omenapuille varsinkin, jos maa on lumeton.

Omenanviljely perustuu lähes yksinomaan hillittykasvuisiin perusrunkoihin, joiden ansiosta omenapuut jäävät pienikokoisiksi. Ammattiviljelyssä omenapuun pienestä koosta on hyötyä, sillä se helpottaa huomattavasti hoitotoimenpiteitä ja sadonkorjuuta. Omenan laatu on myös parempi, sillä jokainen omena saa auringon valoa, kun varjostavia oksia on vähemmän. Auringon valo parantaa omenoiden laatua, sillä se lisää omenoiden sokeripitoisuutta, aromiaineiden pitoisuutta ja lisäksi kuoreen kehittyy kauniin punainen väri auringon valossa. Omenan kuoressa olevat väriaineet ovat antosyaaneja, jotka ovat hyödyllisiä terveydelle.

maakunta tilojen lukumäärä pinta-ala
Ahvenanmaa   37 kpl 297 ha
Uusimaa   32 kpl   88 ha
Varsinais-Suomi   64 kpl 163 ha
Häme   20 kpl  25 ha
Satakunta    6 kpl    4 ha
Pirkanmaa   13 kpl  16 ha
Kaakkois-Suomi   20 kpl  17 ha
Etelä-Savo   31 kpl  25 ha
Pohjois-Savo   18 kpl  10 ha
Pohjois-Karjala   13 kpl    6 ha
Keski-Suomi   21 kpl  13 ha
Etelä-Pohjanmaa    6 kpl    3 ha
Pohjanmaa    9 kpl    4 ha
Pohjois-Pohjanmaa    7 kpl    1 ha
Kainuu    6 kpl    1 ha
Koko Suomi 303 kpl 673 ha

Tilastot ovat vuodelta 2018, Lähde: Luonnonvarakeskus

Lue lisää: 6 syytä suosia kotimaisia marjoja ja hedelmiä