Omenapuiden ympärillä kuuluu kohta innokas surina, kun pölyttäjät käyvät ahkerasti hakemassa mettä ja siitepölyä omenapuiden kukista. Viljelijöille avautuvat omenankukat ovat alkulupaus sadosta. Kuitenkin vasta kukkien pölyttymisen onnistuminen on tae runsaalle omenasadolle.

Omenapuut ovat ristipölytteisiä eli pölytys tapahtuu kahden eri kasviyksilön välillä. Omenapuut hyötyvät hyönteispölytyksestä, joten tiloilla onkin viljelyksessä usein myös hyviä pölyttäjälajikkeita. Pölyttäjät ovatkin tervetulleita vieraita hedelmätarhoilla, sillä ne kuljettavat siitepölyä heteen ponsilta emin luotille. Usein viljelijät tekevät yhteistyötä mehiläistarhaajien tai pölytyspalvelua myyvien yrityksien kanssa turvatakseen riittävän hyönteispölytyksen. Pölyttäjät eivät kuitenkaan lennä ihan joka säällä, joten toivotaan, että kukinnan aikana olisi pilvipoutaista, lämmintä ja sateetonta.

Omenapuu valmistautuu kukintaan vuoden verran

Kukkien kehittyminen on alkanut omenalla jo edellisenä kasvukautena, jolloin omenapuun kasvulliset, lehtiä muodostavat silmut ovat alkaneet erilaistua suvullisiksi kukkasilmuiksi muodostaen kukka-aiheita. Tarvitaan valoa ja lämpöä, jotta muutos tapahtuisi. Lisäksi samaan aikaan muodostuvat hedelmät voivat runsaana satovuonna vähentää muodostuvien kukka-aiheiden määrää. Kukkien ja raakileiden muodostumisen välillä onkin oltava tasapaino, jotta joka vuonna saataisiin riittävästi satoa. Viljelijän keinona on esimerkiksi tehdä raakileharvennusta, mikäli raakileita on liikaa.

Kukka-aiheiden kehittyminen jatkuu myöhään syksyyn erityisesti lämpimänä syksynä. Keväällä, talvehtimisen jälkeen, kukkasilmujen kehitys jatkuu nopeana. Kukinta alkaa, kun kullekin lajikkeelle riittävä lämpösumma on saavutettu. Kevät on ollut tänä vuonna viileä, joten omenapuiden kukinta alkaa hieman tavallista myöhemmin. Omenapuun kukat ovat erityisen hallanherkkiä juuri ennen nuppujen aukeamista.

Omenantuotantoa lähes koko maassa

Omenaa viljellään kaupallisesti koko maassa Lappia lukuun ottamatta, jossa lyhyt kasvukausi ja talven haastavat olosuhteet rajaavat omenan viljelymahdollisuuksia. Suomessa omenanviljelyn kolme kärkialuetta ovat Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi ja Uusimaa. Ahvenanmaan tuotanto kattaa 70 % koko maan tuotannosta. Omenanviljely on Suomessa aktiivista, sillä suomalaiset käyttävät mielellään kotimaista omenaa.  Luonnonvarakeskuksen (LUKE) puutarhatilaston mukaan koko maan omenasato oli vuonna 2021 yli 7,8 miljoonaa kiloa. Vaikka omenatilojen lukumäärä onkin hieman ollut laskussa, omenasato on pysynyt samoissa lukemissa, jopa kasvanut 2010-luvulla. Käy vilkaisemassa sivujemme suoramyyntikarttaa, josta löydät sinua lähimmät omenatilat.

Lue lisää omenasta