Oletko koskaan pannut merkille, onko mansikassa ja mansikan kukassa rakenteellisia yhteneväisyyksiä? Jos tarkastelet mansikkaa lähemmin, huomaat, että mansikan kannaksi jäävät kukan vihreät verholehdet. Kukkavarsi kannattelee myöhemmin kypsyvää mansikkaa, jonka jälkeen kukkavartta voikin nimittää hedelmävarreksi. Itse mansikka on oikeastaan turvonnut kukan kukkapohjus.

Mansikan kukat ovat aloittaneet muodostumisensa jo edellisenä kasvukautena, aikaisintaan elokuun puolenvälin jälkeen, usein kuitenkin syyskuun alkupuolella. Päivänpituus ja lämpötila ovat kukka-aiheiden muodostumiselle tärkeitä tekijöitä. Kun päivänpituus on keskimäärin 11–14 tuntia ja lämpötila 15 ⁰C, kukintaan virittäytyminen on alkamassa. Lajikekohtaisia eroja kuitenkin on. Myös maakosteus vaikuttaa kukka-aiheiden muodostumiseen.

Talvi on kukkien selviytymiselle herkkää aikaa. Lumi on tärkeässä asemassa, sillä se suojaa mansikan kukka-aiheita paleltumiselta. Toisaalta myös harsojen levittäminen loppusyksystä kasvuston päälle suojaa mansikkaa myöhäisen syksyn ja alkukevään pakkasjaksoina, jolloin lunta on vähän tai ei ollenkaan.

Kukinnan aikaan viljelijät seuraavat tarkasti hallojen esiintymistä. Hallanvaaran koittaessa viljelijät voivat joko sadettaa tai käyttää harsoja suojaamaan kasvustoa. Sadetus perustuu veden jäätymisessä vapautuvaan lämpöenergiaan, jota kasvusolukko voi hyödyntää. Sadetuksessa on oltava kuitenkin tarkkana, sillä sadetuksen on jatkuttava yhtäjaksoisesti aamuun asti. Pienikin keskeytys voi aiheuttaa vioitusta kasvustoon.

Kukinnan alkaminen vuonna 2022

Tänä keväänä kasvukauden alku on hieman viivästynyt ja tästä syystä kukintakin myöhästyy. Kasvukauden olosuhteet vaihtelevat maantieteellisen sijainnin mukaan ja esimerkiksi Turun seudulla kasvukausi on huomattavasti pidemmällä kuin Kuopiossa. Suomalaista mansikkaa on jo ollut saatavilla, sillä kasvutunneleissa ja kasvihuoneissa mansikkasatoa pystytään aikaistamaan. Mansikan kukinnan huipentumista joudutaan odottamaan kuitenkin vielä hetki, mutta pian se koittaa.

Lue lisää mansikan viljelystä Suomessa