Terve taimiaineisto antaa kasville parhaat mahdollisuudet kasvuun. Jos taimi on jo alkujaankin kasvitaudin tartuttama, kasvu on jo alusta asti heikentynyt. Yksi vaihtoehto on FinE-tavaramerkillä myydyt monivuotiset taimet, jotka ovat Suomessa tutkittuja, terveitä ja lajikeaitoja käyttö- ja koristearvoltaan hyviä koristekasveja, hedelmä- tai marjalajikkeita.

Tavaramerkin saamisen perusteena ovat vertailevat kokeet usealla paikalla Suomessa tai pitkäaikainen kokemus kasvin ominaisuuksista ja menestymisestä. FinE- kasvit lisätään testatuista emokasveista, jotka on puhdistettu tärkeimmistä kasvitaudeista ja tuhoojista. FinE-kasvit ovat ilmastollisesti Suomen kasvuoloissa kestäviä kasveja, jolloin muun muassa talvehtiminen ja viileät lämpötilat eivät tuota ongelmaa. Ilmastollinen kestävyys ja soveltuvuus haluttuun käyttötarkoitukseen vähentävät myös istutusten uusimistarvetta.

FinE-taimia voi hankkia vain sopimuksen tehneiltä suomalaisilta taimistoilta. Tällaisia taimistoja Suomessa on monia, vaikkei niistä erikseen ilmoitetakaan. FinE-tunnus löytyy kasvin nimilapusta ja taimia kannattaa kysyä taimiston myyjältä tarvittaessa. FinE-tavaramerkin kasvit löydät täältä.

Tavaramerkin kehittämiseen syynä sekaannus

1900-luvun alussa Suomeen kotiutui runsas kirjo kasveja, joista kestävimmät säilyivät pitkään. Myös monet maatiais- ja perinnekasvimme ovat peräisin tuolta ajalta. Sotavuodet aiheuttivat vaikeuksia taimistoille ja sotien jälkeen taimitarhatuotanto keskittyi ymmärrettävästi hyötykasveihin vielä 1960-luvulle asti.

1970-luvulla kaupungistuminen ja viherrakentamisen tarpeet kasvoivat voimakkaasti. Taimien suureen kysyntään eivät kotimaiset taimistot pystyneet vastaamaan ja täydennystä haettiin ulkomailta. Tuontitaimissa kuitenkin ilmeni usein epäaitoja ja Suomen kasvuoloihin sopimattomia taimia. Viherrakentamisessa käytessä kasviaineistossa ilmeni kestävyyden heikentymistä ja toistuvia kasvikuolemia istutuksissa. Nimivirheet olivat yleisiä.

1980-luvulla tuontitaimista johtuva viherrakentamisen kohteiden epäonnistuminen nousi keskustelun aiheeksi ja johti KESKAS-tutkimuksen käynnistymiselle. Tutkimuksessa etsittiin kasveja muun muassa vanhoista puistoista, kartanoista, taimistoista ja pihoilta tarkempia tutkimuksia varten. Luonnonvarakeskus LUKE jatkoi kasvien tutkimista kantavalinta- ja vertailukokeilla. Kasvikantojen rekisteröinti oli osa tutkimusta.

FinE-tavaramerkki rekisteröitiin vuonna 1997, minkä jälkeen on käynnistynyt tutkimuksia viherrakentamisen kasvien käytöstä yhteistyössä kaupunkien ja seurakuntien kanssa. Kasvivalikoima laajeni myös kotimaisilla hedelmä- ja marjalajikkeilla. 2017 vuoden jälkeen FinE-tavaramerkin on omistanut Taimistoviljelijät ry.

Lähteet: Taimistoviljelijät ry

Lue lisää: Sirkkalehtimerkki on kotimaisen puutarhatuotteen laatumerkki