Viinirypäleen viljelyä on tutkittu Suomessa jo pitkään. Rypäleiden kaupallista viljelyä on rajoittanut lähinnä lyhyt kasvukausi, sillä harvan rypälelajikkeen sato ehtii kypsyä Suomen kesän aikana. Kylmä talvi saattaa myös aiheuttaa pakkasvaurioita. Toisaalta Suomen kesä on erittäin valoisa, mistä on hyötyä viinirypäleen maun kehittymiselle. Viileästä säästä voi olla myös hyötyä, sillä tautien ja tuholaisten vähäinen määrä mahdollistaa pienemmän torjunta-aineiden käytön.

Suomessa ei pystytä viljelemään Etelä-Euroopan viinimaiden tunnettuja lajikkeita, mutta Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä ja Baltiassa jalostetut lajikkeet menestyvät meillä hyvin. Ilmaston lämmetessä viiniköynnös saattaa menestyä Suomessa yhä paremmin. Toisaalta monet Keski-Euroopan viininviljelyalueet saattavat muuttua ilmaston lämpenemisen myötä liian kuiviksi viinin viljelyyn, jolloin tuotanto siirtynee kohti pohjoisia alueita.

Viiniköynnöksestä saadaan monipuolisia herkkuja, kuten tuoreita rypäleitä, rypälehilloa, rypälemehua, viininlehtikääryleitä, rusinoita ja ’’viiniä’’. Suomalaisista rypäleistä valmistettua viiniä ei tosin saa EU-säädösten mukaan kutsua viiniksi, sillä Suomi ei ole listautunut EU:n viinintuottajamaaksi. Suomessa valmistettu ’’viini’’ on siis virallisesti ’’rypäleistä käymisteitse valmistettua mietoa alkoholijuomaa’’.

Lämmin kasvupaikka parantaa menestymismahdollisuuksia

Viiniköynnöksen kasvupaikka on valittava tarkkaan. Erityisen tärkeää on löytää mikroilmastoltaan viljelyyn mahdollisimman sopiva alue. Esimerkiksi aurinkoinen etelä- tai lounaisrinne voi olla jopa pari astetta ympäröivää aluetta lämpimämpi kasvupaikka ja soveltua siksi paremmin viinin viljelyyn. Suuren vesistön läheisyys nostaa lähialueiden lämpötilaa, kun pienet vesistöt puolestaan laskevat sitä.

Viiniköynnös kannattaa istuttaa nopeasti lämpiävään, ilmavaan maaperään. Taimet istutetaan melko syvälle, vähintään 40 sentin syvyyteen, jotta maaperän lämpötila pysyisi talvella riittävän korkeana. Lumipeite suojaa talvella viiniköynnöstä pakkasvaurioilta. Keväällä hallan torjunta harsolla saattaa olla välttämätöntä.

Parhaat olosuhteet viiniköynnöksen viljelylle on Etelä- ja Länsi-Suomessa. Tuoretuotteena myytäviä viinirypäleitä voidaan viljellä myös kasvutunneleissa, joissa rypäleiden kypsyttämiseen kertyy lämpöä enemmän. Kasvukaudella viiniköynnöksen viljely vaatii runsaasti leikkaamista niin kasvutunnelissa kuin avomaalla.

Lue lisää: Mesimarjan aromi on erittäin arvostettu