Omenan viljelyala Suomessa on pysynyt melko tasaisena viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2018 omenaa viljeltiin noin 670 hehtaarin alalla, ja omenaa viljeleviä tiloja on noin 300 kappaletta.

Omenalajikkeiden tuotantomäärät heijastavat suomalaisten makumieltymyksiä. Tarjonta vastaa kysyntään hieman jäljessä, sillä päätös uuden omenalajikkeen istuttamisesta täytyy tehdä useita vuosia ennen, kun puusta saadaan satoa. Omenapuiden taimet on tilattava 1 – 2 vuotta ennen istutusta hedelmätarhalle, jotta taimisto ehtii kasvattaa oikean kokoiset taimet. Omenapuun istutuksen jälkeen kuluu yleensä 1 – 5 vuotta ennen kuin omenapuu tuottaa ensimmäisen kerran satoa.

Lobo on kestosuosikki

Suomalaisten ehdoton suosikkilajike on perinteikäs talvilajike Lobo, jonka tuotantomäärät lähtivät uudelleen kasvuun vuonna 2019. Lobon suosion taustalla on herkullinen maku ja kuoren kauniin punainen väri. Toiseksi ja kolmanneksi viljellyimpien Rubinolan ja Santanan viljelyala on kasvanut voimakkaasti viimevuosina. Rubinola-omenassa on erityisen korkea C-vitamiinipitoisuus ja maku on mausteinen ja herkullinen. Santanan väri on punertava keltaisella pohjavärillä ja maussa on vivahde viinirypälettä. Santanan erikoisuus on se, että se saattaa soveltua myös omena-allergikoille, sillä siinä on vähemmän yliherkkyyttä aiheuttavaa proteiinia. Omena-allergikon kannattaa kuitenkin kysyä lupa Santanan maisteluun lääkäriltä.

Seuraavaksi viljellyimmät lajikkeet olivat Discovery, Zari ja Aroma/Amorosa. Discovery on listan ainoa syyslajike. Muut listan kärkipään lajikkeet ovat talviomenoita. Uutuuslajike Zari on noussut nopeasti viiden suosituimman lajikkeen joukkoon. Zarin maku on mehukas ja suutuntuma erityisen rapea. Lisäksi 10 viljellyimmän lajikkeen joukkoon mahtuvat myös Julyred, Rajka, Collina ja Summerred. Tämän lisäksi Suomessa viljellään lukuisia muita lajikkeita.

 

 

Lue lisää omenan lajikkeista: Omenan laji-info