Syksyn edetessä ja päivien lyhentyessä on omenatarhoilla käynnissä vuoden vilkkain sesonki. Suomalaisten suosikkiomena, kotimainen Lobo, on saapunut kauppoihin. Lobon maku on miellyttävän hapokas ja arominen. Vivahteikkaan maun salaisuus on kesän pitkä päivä sekä syksyn viilenevät illat, jotka saavat yhdessä aikaan Lobolle ominaisen maun.

Suomessa omenaa viljellään ammattimaisesti 673 hehtaarilla ja 303 tilalla. Kotimaisten omenoiden kysyntä on kasvussa ja kuluttajat ovat löytäneet lähellä tuotetut omenat hyvin. Kotimaiset omenat ovat hyvä esimerkki lähellä tuotetusta ilmastoruoasta, sillä tuottaessaan hedelmää, omenapuut sitovat ilmakehän hiilidioksidia muuttaen sen hapeksi ja sokereiksi.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että Loboa, Aromaa ja muita talvilajikkeita riittää kaupoissa aina maaliskuulle asti. Myöhemmin alkutalvella tulevat myyntiin vielä mm. Rubinola ja Santana.

Kotimainen omena on kuorimatta paras

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria, sillä sitä ei ole käsitelty säilöntäaineilla tai pintavahoilla. Kotimaisen omenan voi siis huoletta syödä kuorineen.

Suomalainen päärynä on hurmannut kuluttajat

Viime aikoina kauppojen HeVi-osastoilla on havaittu kiinnostusta ja kuhinaa kotimaisten päärynöiden ympärillä. Päärynä on melko eksoottinen hedelmä, mutta se menestyy hyvin myös Pohjolan kesässä.

Päärynää tuotetaan Ahvenanmaalla sekä eteläisessä Suomessa, missä kesän lämpösumma riittää kypsyttämään päärynäpuun hedelmät. Yksi viljellyistä lajikkeista on Concorde, jonka makeaa hedelmäsatoa saadaan maistella tällä hetkellä.

Lue Lisää: Sirkkalehtimerkki on kotimaisen puutarhatuotteen laatumerkki