Viime aikoina kauppojen HeVi-osastoilla on havaittu suurta kiinnostusta ja kuhinaa kotimaisten päärynöiden ympärillä. Päärynä on melko eksoottinen hedelmä, mutta se menestyy hyvin myös Pohjolan kesässä. Uudet lajikkeet sekä viljelykokeet ovat tuoneet varmuutta päärynäntuotantoon Suomessa.

Päärynää tuotetaan Ahvenanmaalla sekä eteläisessä Suomessa, missä kesän lämpösumma riittää kypsyttämään päärynäpuun hedelmät. Suosittuja päärynälajikkeita ovat Clara Frijs, Concorde ja Conference. Kotimainen päärynäsato on maukasta ja makeaa, sillä Suomen kesän pitkä päivä ja viilenevät syksyt muodostavat kotimaiseen päärynään sen ominaisen maun.

”Nyt kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä kotimaisen päärynän sato myydään nopeasti. Myynnissä päärynää on noin reilun kuukauden ajan ja sitä kannattaakin toivoa lähikauppaan myyntiin”, neuvoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton asiantuntija Tomi Pousi.

Kotimainen päärynä on satokauden uutuusherkku, jonka viljelyalat ovat kasvaneet viime vuosina. Ruokaviraston mukaan, päärynää on viljelyksessä tänä vuonna n. 23 hehtaarin alalla ja päärynää viljeleviä tiloja yhteensä 45 kpl.

Lue lisää: Päärynän laji-info