Ensimmäisiä kasvutunneleissa viljeltyjä kotimaisia vadelmia on päästy nauttimaan jo kesäkuun puolesta välistä lähtien ja nyt niiden määrät ovat runsaimmillaan. Tunneleissa viljeltyjen vadelmien rinnalle on kypsynyt myös avomaan vadelmia.

Avomaan vadelmien talvehtiminen onnistui kohtalaisen hyvin, mutta talvivaurioita on esiintynyt jonkin verran. Lisäksi viime vuoden kuuma ja kuiva kesä on hieman verottanut kasvustoja.

Tästä huolimatta kasvustoihin on kehittynyt runsaasti raakileita ja kuluneen kesän suotuisten säiden ansiosta vadelmien laadun todetaan olevan erinomainen ympäri Suomen. Seuraavina viikkoina vadelmien satokausi on parhaimmillaan!

Säilö ja pakasta vadelmat ajoissa

Monin paikoin avomaan vadelmien kukinta ajoittui kesäkuun hellejaksolle ja eteni todella nopeasti. Tämän seurauksena vadelmien raakileet ovat kypsyneet hyvin samanaikaisesti.

Vaikka avomaan vadelmia onkin kypsymässä runsaasti, satokaudesta ei ennusteta kovinkaan pitkää. Koska poimintakausi etenee tänä kesänä vauhdilla, vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä. Vadelman satokauden kestossa on kuitenkin sekä alueellisia että tilakohtaisia eroja.”, toteaa asiantuntija Tomi Pousi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Vadelman satonäkymät vaikuttavat lupaavilta, mutta poimintakauden säät vaikuttavat siihen, kuinka paljon marjoja lopulta saadaan. Viljelijät toivovat lämpimiä ja ennen kaikkea kuivia poutasäitä, jolloin marjat kypsyisivät hyvin, ne saataisiin poimittua ajallaan ja niiden pilaantumisriski olisi pienempi.

Vadelman huippusesongin jälkeen tuoreita kasvutunneleissa viljeltyjä vadelmia on vielä saatavilla rasioissa aina alkusyksyyn saakka.

Vadelmien ja muidenkin puutarhamarjojen suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät osoitteesta: https://www.hmlry.fi/suoramyynti/