Viime päivien helteet ovat kirineet mansikan kasvua kiinni ja tällä hetkellä voidaan varmuudella todeta kotimaisen mansikkakauden alkaneen Suomessa.

Kasvun ja kypsymisen kannalta kevät ja alkukesä ovat olleet mansikalle suotuisia. Sopiva määrä lämpöä ja sadetta ovat taanneet sen, että mansikan pääsadosta odotetaan laadukasta. Makeutta mansikoihin on muodostanut lämpötilan voimakas vaihtelu yön ja päivän välillä. Pitkä päivä ja vuorokauden lämpötilavaihtelut saavat aikaan mansikalle sen ominaisen maun.

Satokaudesta odotetaan kokonaisuudessaan aikaista. Nyt kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, jotta mansikka-aika ei mene ohi”, toteaa liiton puheenjohtaja Tarja Matomäki.

Kiinnostus lähiruokaan on saanut ostajat liikkeelle

Viime vuosina kuluttajat ovat alkaneet kiinnittää yhä enemmän huomiota ruoan alkuperään. Kotimainen mansikka on lähiruokaa parhaimmillaan. Mansikoita tuotetaan ympäri maata, jolloin kuljetusaika on lyhyt ja mansikat ovat tuoreita. Oman seudun mansikan suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät verkkosivuilta www.marjat.fi.

Viime vuonna itsepoiminta oli todella suosittua kuluttajien keskuudessa, kun lomamatkat kohdistuivat koti-Suomeen. Monet viljelijät odottavat kesästä viime kesän vertaista itsepoimintakesää”, kertoo liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki