Mansikan pakastusvinkit

Mansikoiden pakastus on hyvä aloittaa nyt, kun mansikan pääsatokausi on meneillään. Pakastamalla mansikoita niistä pääsee nauttimaan myös…

Lue lisää

Karviainen viljelykasvina ja kotipuutarhan asukkina

Karviainen esiintyy luonnonvaraisena Keski-Euroopassa ja Länsi-Aasiassa. Suomessa karviainen on viljelykasvi sekä kotipuutarhojen asukki.…

Lue lisää

Mansikan itsepoiminta on nyt ajankohtaista

Mansikoiden itsepoiminta on monelle kesän perinnetapahtuma. Mansikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä ja keskisessä Suomessa, ja…

Lue lisää

Mitkä asiat vaikuttavat mansikan laatuun?

Mansikan ulkoisia laadullisia ominaisuuksia ovat väri, muoto, koko, tuote-erän tasaisuus ja puhtaus. Sisäisiä ominaisuuksia ovat…

Lue lisää

Nyt on hyvä hetki nauttia kotimaisista mansikoista

Mansikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä Suomessa, joten nyt on aika nauttia mansikoista. Mansikoita löytyy myytävänä toreilta,…

Lue lisää

Odotatko jo kotimaisia mansikoita?

Mansikka on ehdoton kesäherkku talvikuukausien odotuksen jälkeen. Kesän ensimmäiset marjat voivat monestikin päätyä tuoreeltaan parempiin…

Lue lisää

Herukoiden viljely

Suomessa merkittävin viljeltävä herukka on mustaherukka, jota viljeltiin 1125 ha alalla vuonna 2019 Luonnonvarakeskuksen (Luke)…

Lue lisää

Päärynän viljely Suomessa

Päärynöitä (Pyrus communis) on monen muotoisia, kokoisia ja värivivahteisia. Päärynää tavataan myös villinä Keski-Euroopan alueella, mutta…

Lue lisää

Mansikka lukuina Suomessa

Kotimaista mansikkaa tuotettiin Suomessa 17 750 tn vuonna 2019 Luonnonvarakeskuksen (Luke) puutarhatilastojen mukaan. Tuotantomäärä on…

Lue lisää

Luumun monet muodot

Luumut (Prunus domestica) ovat hyvin monimuotoinen kasviryhmä, jossa alalajeja on monia. Luumujen koko, väri ja muoto vaihtelevat hyvin…

Lue lisää