Kasvukauden marjoista ja hedelmistä on helppo nauttia talven aikana mehun muodossa. Kaikista marjoista sekä hedelmistä voi tehdä mehua ja niitä yhdistelemällä mehun makuun saa vaihtelua. Marjojen ja hedelmien puhtaus homeisista ja huonoista marjoista on tärkeää mehun säilyvyyden kannalta. Suuren määrän marjoja voi myös pakastaa ja valmistaa mehuksi myöhemmin. Mehun voi valmistaa myös täysin sokerittomana, mutta tällöin säilytyspaikan pitää olla hyvä tai mehu on pakastettava. Kolme yleistä mehun valmistustapaa ovat höyrystäminen, keittäminen ja puristaminen.

Höyrystämällä isot, keittämällä pienemmät marja- tai hedelmäerät

Jos marjoja on paljon, höyrystämällä valmistettu mehu on tehokkain tapa. Höyrystäminen tapahtuu omassa mehustimessa eli mehumaijassa, jossa höyry pehmittää marjat ja hedelmät irrottaen niistä mehun. Mehumaijan alin osa on tarkoitettu kiehuvalle vedelle. Marjat lisätään ylimpään kerrokseen. Sokerin voi lisätä marjojen kanssa kerroksittain tai vasta lopuksi. Mehu valuu keskimmäisen kerroksen mehukattilaan ja sieltä letkua pitkin mehustamisen aikana. Mehu voidaan laskea suoraan pestyihin pulloihin tai erilliseen kattilaan. Kattilaan lasketun mehun maku ja vahvuus tasaantuvat ennen pullotusta. Mehu kuumennetaan kattilassa ja lisätään mahdollinen sokeri. Mehu pullotetaan pestyihin pulloihin piri pintaan ja pullot suljetaan.

Keittämällä valmistetussa mehussa lisätään kattilaan marjat ja vesi. Marjoja keitetään noin 10-15 min, kunnes marjat ovat vaaleita. Mehu valutetaan sideharsokankaan läpi rauhallisesti, sillä seoksen painelu tekee mehusta samean. Mehu vielä kuumennetaan, kuoritaan vaahto ja lisätään mahdollinen sokeri. Viimeisenä työvaiheena on pullotus.

Puristamalla saadaan tuoremehua

Tuoremehu on vain marjojen tai hedelmien omaa mehua ja sitä voidaan valmistaa kotona pieniä määriä esimerkiksi mehulingolla, jauhamalla tai survomalla. Tuoremehu säilyy parhaiten pakastamalla tai pastöroimalla eli kuumentamalla 80-asteiseksi. Pastöroitu mehu voidaan pullottaa ja säilyttää viileässä. Suurempi määrä hedelmiä tai marjoja voidaan puristaa myös puristusasemalla.

Lue lisää: Tiesitkö nämä 10 asiaa mansikasta?