Ensimmäiset avomaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa. Vadelma tukee saumattomasti mansikan nopeatempoiseksi jäävää satokautta. Vadelmia kypsyy nyt nopeassa tahdissa lähes koko maan viljelmiltä. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa.

 

Vadelmasta odotettavissa erinomainen sato

 Vaikka kulunut talvi oli poikkeuksellisen vähäluminen ja runsassateinen, vadelmat ovat pääasiassa talvehtineet erinomaisesti, olihan talvi myös varsin lauha. Vadelman makuun on jo päästy, sillä tarjolla on ollut kasvutunneleissa kasvatettuja vadelmia kesäkuulta lähtien. Tunnelivadelmien saatavuus paranee lähiaikoina entisestään, kun myöhemmin istutettujen taimien sadot kypsyvät.

Tänä vuonna avomaan vadelmien kukinta onnistui hyvin ja kasvustoissa on erityisen paljon raakileita. Jos myös kypsymisvaihe sujuu hyvin, vadelmasta voidaan odottaa runsasta satoa. Vadelman viljelijät toivovat poimintakaudeksi kuivia poutasäitä, jolloin marjoja päästäisiin poimimaan ja pilaantumisriski olisi pienempi.

Päälajikkeemme ovat pitkään olleet Ottawa, Muskoka, sekä Glen Ample. Satoa saadaan myös tutuista kotimaisista lajikkeista, kuten Maurin Makea, sekä uudemmista vadelmalajikkeista, esimerkiksi Tulameen ja Vajolet. Kaikki vadelmalajikkeet tuottavat nyt meheviä ja aromikkaita marjoja, joilla kelpaa herkutella heti tuoreeltaan sekä pakastaa talven tarpeita varten.

Avomaan vadelman kukinta-aika oli tänä vuonna melko lyhyt, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää. Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi, joten vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä. Kasvutunneleissa vadelmien sato jatkuu myöhäiseen syksyyn asti.

 

Monikäyttöinen vadelma

 Vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta. Marjat ovat erittäin maukkaita jo sellaisenaan, mutta sitä voi vielä tehostaa esimerkiksi vaniljalla. Vadelma on kuin luotu jäätelön, rahkaruokien ja jäädykkeiden kaveriksi. Leivontaan se on loistava valinta. Mustikan ja mustaherukan parina vadelma nousee kuningattareksi.

 

Lisätietoja:

Asiantuntija Tomi Pousi, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,

Puh nro. 040 552 2717

Puheenjohtaja Ismo Ruutiainen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,

Puh nro. 0400 377 876