Miten voit saada kolme mustikkaa yhdellä kertaa? Nauttimalla pensasmustikkaa. Pensasmustikat ovat maistuvia, kiinteitä ja aromikkaita marjoja ja ihan pian parhaimmillaan! Varsinais-Suomessa pensasmustikka kausi on jo alkanut. Pensasmustikkaa kasvatetaan lähinnä avomaalla ja vuosittain yli 100 hehtaaria pensaita täyttyy tummansinisistä marjoista. Raakileet kypsyvät eriaikaisesti, joten poimintaa tehdään koko marjojen kypsymisen ajan. Poiminta tehdään Suomessa käsin.

Pensasmustikka on terveysmarja, sillä siinä on runsaasti fenolisia yhdisteitä, C:tä, E:tä ja hivenaineita. Laadukas pensasmustikka on tasalaatuista ja säilyy viileässä säilöttynä jopa yli viikon. Tästä syystä pensasmustikkaa voi ostaa useamman päivän tarpeeksi. Välipalana mehevät, suussa sulavat pensasmustikat maistuvat taivaalliselta ja vievät ajatukset hetkeksi pois päivän kiireistä.

Mistä johtuu, että pensasmustikka ei värjää käsiä? Väriaineet ovat vain pensasmustikan kuoressa, joten pensasmustikan mehu ei ole niin sotkevaista. Tästä syystä myös leivonnassa pensasmustikka on kätevä, sekä näyttävä valinta koristelussa. Pakastaminen sopii pensasmustikoille myös erittäin hyvin, sillä ne eivät menetä muotoaan tai vetisty sulettuaan.

Pensasmustikan viljelystä

Pensasmustikka menestyy viljelyvyöhykkeillä I-IV. Suomen kasvuolosuhteet ovat pensasmustikalle haastavat, ja tästä syystä esimerkiksi talvehtiminen rajoittaa viljelyä pohjoisemmassa. Onneksi jalostuksen myötä on saatu myös hyvin Suomessa menestyviä lajikkeita. Ristipölytteisenä kasvina sato paranee huomattavasti, mikäli kahta eri lajiketta viljellään lähekkäin. Lisäksi tarvitaan pölyttäjiä, joiden ahkeran työn seurauksena pensasmustikkasatoa saadaan enemmän. Pensasmustikka suorastaan nauttii happamasta, alle 5,5 pH:n maasta, joka pysyy tasaisesti kosteana. Niinpä viljelyksessä ollut peltomaa ei sellaisenaan käy pensasmustikan kasvualustaksi.

Pensasmustikka on tullut Suomeen vasta 1900-luvun puolivälissä, jolloin aloitettiin pensasmustikan tutkimusviljely. Vaikka pensasmustikkaa onkin tutkittu paljon, sen viljely on yleistynyt vasta 2000-luvulla suomalaisten lajikkeiden Ainon ja Alvarin markkinoille tulon myötä. Avomaanviljelyn lisäksi on alettu tutkia myös pensasmustikan tunnelikasvatusta.

Ulkomailla pensasmustikka on suosittu ja pitkään viljelty. Sitä viljellään erityisesti Kanadassa, USA:ssa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Chilessä. Myös Euroopan maista Saksassa, Puolassa, Hollannissa ja Espanjassa viljellään pensasmustikkaa. Vaikka suomalaisten mieliin sana ’blueberry’ voisi helposti kääntyä metsämustikaksi, se kuitenkin tarkkaan ottaen tarkoittaa juuri pensasmustikkaa. Metsämustikan englannin kielinen vastine on ’bilberry’ tai ’European blueberry’.

Etsi lähin pensasmustikkatila täältä