Syksyn edetessä päivät lyhenevät ja pian voi tuntea jälleen raikkaat pakkasen huuruiset aamut sekä syysvärein puetut puut ja pensaat. Myös kotimaiset omenat koreilevat punertavina kauppojen hyllyillä. Tähän aikaan syysomenat, kuten ’Discovery’, ’Summerred’ ja ’Jaspi’ ikään kuin vaativat pääsyä ostoskoriin. Parasta onkin napata muutama omena kyytiin ja nauttia jo heti kotimatkalla ensimmäinen.

Maultaan Discoverya voisi kuvailla makeahkoksi, hieman mansikkaiseksi ja suuntuntumaltaan rapeaksi. Summerred on sen sijaan aromikas, happoinen ja hieman makea. Jaspi on puolestaan mausteinen, miedosti happoinen ja rapea. Omenalajikkeiden valikoimaan vaikuttaa suomalaisten makumieltymykset. Välitöntä seurausta kysyntään ei kuitenkaan ole mahdollista toteuttaa, sillä ensimmäisen sadon muodostumiseen voi mennä jopa viisi vuotta puun istutuksesta. Kaiken lisäksi, omenatarhaajat tilaavat taimet taimitarhoilta jopa kaksi vuotta ennen istutusta, jotta riittävä määrä oikean kokoisia taimia olisi saatavilla. Omenatarhaus onkin kärsivällistä ja pitkäjänteistä työtä.

Nykyomenapuu kantaa jopa kolmen metrin korkuisena yli sata omenaa. Pohjoinen, viileä ilmasto tuo omenan makuun erityistä aromikkuutta ja toisaalta pitkät, auringonvalon täyttämät kesäpäivät tarjoavat omenoille erinomaiset olosuhteet kerätä vitamiineja ja ravintoaineita talteen. Kotimainen omena on myös kestävä valinta, sillä sen matka kauppaan on huomattavasti lyhyempi kuin ulkomaalaisen omenan. Kestävyyttä tuotannossa toteutetaan lisäksi esimerkiksi hävikkiä välttämällä, sillä muut kuin 1-luokkaiset omenat voidaan puristaa mehuiksi tai käyttää siiderien raaka-aineena.

Omenan matka pellolta pöytään

Omenan kypsyttyä omenat poimitaan käsityönä puista. Työntekijöitä tarvitaankin paljon omenan poimimiseen, pakkaamiseen ja kuljetukseen. Hellävaraisuus on omenankäsittelyssä erityisen tärkeää, sillä omena kolhiintuu helposti mustelmille. Poiminnan jälkeen omenat varastoidaan joko kylmävarastoissa tai erityisissä ULO-varastoissa (Ultra Low Oxygen), joiden ilman happipitoisuutta säädellään koneellisesti omenan säilymiseksi. Happitaso varastoissa on vain 1–1,5 %, jolloin omenoiden kypsymisprosessi hidastuu ja omenat säilyvät pidempään kuin perinteisissä kylmävarastoissa. Parhaiten säätöilmavarastointiin soveltuvat talvilajikkeet, kuten ’Lobo’, ’Rubinola’, ’Amorosa’ tai ’Santana’.

ULO-varastot eli säätöilmavarastot laajentavat kotimaisen omenan tarjontaa aina alkukevääseen saakka. Omenoiden pitkäaikaiseen varastointiin tarkoitettuja ULO-varastoja löytyy niin ahvenanmaalaisilta kuin mannersuomalaisilta omenatarhoilta”, toteaa asiantuntija Tomi Pousi.

Omenan pakkauslinjastolla omenat kulkevat usein vesikanaaleja pitkin lajittelijalle, jossa tehdään ensimmäinen karkea lajittelu. Kun 1-luokkaiset omenat ovat valikoituneet pakkauslinjaston loppuosaan, pakataan omenat käsin laatikoihin. Matka kohti kauppoja voi alkaa.

Lue lisää omenalajikkeista